Фото: "Громадське"

Відірвало пальці ступні: на Харківщині чоловік наступив на протипіхотну міну

У неділю, 18 червня, на Харківщині стався черговий нещасний випадок. У селі Токарівка 52-річний чоловік отримав мінно-вибухову травму, наступивши на ПФМ-1 "Пелюстка".

Про це повідомляє Головне управління ДСНС у Харківській області.

За інформацією рятувальників, міна знаходилась у високій траві. Внаслідок вибуху чоловік отримав травматичну ампутацію пальців правої ступні. Наразі постраждалий перебуває на лікуванні у медичному закладі.

"Звертаємось до всіх з проханням бути максимально обережними та завжди пам’ятати про високу мінну небезпеку. Нехтування правилами безпеки може призвести до непоправних наслідків. Не рухайтесь невідомими чи не перевіреними ґрунтовими дорогами. Не чіпайте будь-які підозрілі та незнайомі предмети. Не відвідуйте ліси, лісосмуги, поля, пойми річок та інші відкриті простори, особливо ті, де точилися бої, або які перебували під ворожою окупацією", — йдеться у повідомленні.

У ДСНС закликають у разі виявлення підозрілого предмета повідомляти про знахідку в ДСНС або Нацполіцію за телефонами "101", "102" або "112".

Нагадаємо, приблизно 174 тис. кв. км українських територій, включно з морськими акваторіями, вважаються потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами. Це сталось внаслідок широкомасштабного вторгнення Російської Федерації. Україна є однією з найзамінованіших країн світу. На повне знищення мін та снарядів знадобляться десятки років, а роботи з розмінування коштуватимуть 35,7 млн доларів. 

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, щоб повністю очистити територію України від ворожих мін, Україні може знадобитися 35 років. Однак цей процес можна пришвидшити за допомогою спецтехніки.

Варто зауважити, що, за даними рятувальників, міна зі своїми характеристиками протягом 70 років може тримати свій бойовий стан. Тобто протягом цього часу теоретично вона може вибухнути.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.06.2023 16:04