Літаки F-16. Джерело: Міноборони України

Відповідь на погрози Ірану атакувати Ізраїль: США перекидають авіацію на Близький Схід

Сполучені Штати Америки готуються направити додаткові бойові літаки на Близький Схід у відповідь на погрози з боку Ірану та його поплічників у Секторі Гази, Лівані та Ємені атакувати Ізраїль найближчими днями. Акція буде спрямована на помсту за смерть Ісмаїла Ганії цього тижня.

Про це повідомляє The New York Times.

Один з американських військових чиновників, який виступав на умовах анонімності для обговорення оперативних питань, заявив, що американські сили на Близькому Сході вживають "необхідних заходів" для підвищення боєздатності та захисту американських військ та союзників від будь-яких загроз з боку Ірану або угруповань ополченців, які підтримує Іран.

Кількість літаків для відправлення все ще опрацьовується, як і остаточне схвалення старших посадових осіб, включаючи міністра оборони Ллойда Остіна. Чиновники заявили, що вони намагаються відкалібрувати американську відповідь, щоб якнайшвидше відправити достатню кількість потрібних типів літаків, щоб допомогти захистити Ізраїль, не створюючи ескалації конфлікту.

Будь-яка додаткова авіація може мати вирішальне значення. Іран випустив понад 300 безпілотників і ракет по Ізраїлю в ході великої атаки у квітні, але лише небагатьом вдалося пробитися, завдавши лише незначної шкоди. Літаки ВПС США, що базуються в Йорданії та Саудівській Аравії, координували свої дії з винищувачами ВПС Франції, Йорданії та Великої Британії, щоб збити понад 80 безпілотників.

Іран заздалегідь повідомив про майбутній удар, давши Пентагону достатньо часу для перекидання додаткових бойових літаків і кораблів ВМС на місце, поки командування США домовлялося про доступ винищувачів до повітряного простору для дій і координувало дії батарей ППО на землі для захисту Ізраїлю.

За словами офіційних осіб, неясно, чи матиме Ізраїль та його союзники стільки часу, щоб підготуватися до нового раунду великих іранських атак.

Раніше радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив на брифінгу, що ризик ширшої війни на Близькому Сході залишається. Він сказав, що адміністрація Байдена докладає інтенсивних зусиль для стримування ширшої війни та деескалації ситуації за допомогою дипломатії.

Нагадаємо, що в четвер ввечері, 1 серпня, "Хезболла" випустила ракети по Ізраїлю з території Лівану. Північна частина країни перебувала під масованим ракетним обстрілом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.08.2024 17:57