Фото: Офіс президента

Відправлення військ в Україну, безпека Франції та режим Кремля: головні заяви Макрона у великому інтерв'ю

Президент Франції Еммануель Макрон дав велике інтерв'ю та зробив низку гучних заяв, які стосувалися допомоги українцям, відправлення військ на територію нашої країни та ядерних погроз російського диктатора Володимира Путіна.

Зокрема, в інтерв'ю TF1 і France 2 французький лідер вчергове заявив, що армія його країни буде введена на територію України. Проте, як додав французький лідер, введення військ матиме нюанс. 

Введення французьких військ на територію України

Макрон наголосив, що війна в Україні є "екзистенційною для нашої Європи і для Франції". За словами французького президента, всі варіанти розвитку подій, включно із застосуванням західних військ в Україні, можливі, але єдиний, хто несе за це відповідальність — кремлівський режим.

"Це будемо не ми. Ми ніколи не поведемо наступ, ми ніколи не візьмемо ініціативу. Франція — це сила миру. Просто сьогодні, щоб був мир в Україні, ми не повинні бути слабкими. І тому ми повинні свідомо дивитися на ситуацію, і ми повинні з рішучістю, волею, сміливістю сказати, що ми готові використовувати засоби для досягнення нашої мети, яка полягає в тому, щоб Росія не виграла", — пояснив французький лідер.

До того ж президент Франції зауважив, що в разі перемоги в Україні Путін не зупиниться, тому в цій війні поставлено на карту безпеку Франції та Європи. 

"Якщо Україна впаде, то під загрозою опиниться наша безпека. Ми перебуваємо в часі, і цей час, як я вважаю, полягає в тому, щоб сказати, що якщо Росія продовжить ескалацію, якщо ситуація погіршиться, ми повинні бути готовими, і ми будемо готові. А щоб бути готовими, ми будемо готові й ухвалити необхідні рішення, щоб Росія ніколи не перемогла", — заявив Макрон.

Ядерні погрози Путіна

Французький лідер вважає, що кремлівський диктатор не має розкидатись погрозами, коли у його країни є ядерна зброя. На думку Макрона, ядерні держави повинні "передусім почуватися захищеними", оскільки мають таке озброєння. Водночас він додав, що ядерне озброєння покладає на Францію відповідальність ніколи не брати участь в ескалації.

"Ми готові, у нас є усталена доктрина, і коли справа доходить до ядерних питань, не потрібно багато слів. Наш ядерний потенціал насамперед забезпечує безпеку французів і французів, яку мають небагато країн у світі", — зазначив Макрон.

Кремлівський режим

В розмові із журналістами Еммануель Макрон пригадав телефонні розмови, які він проводив із кремлівським диктатором ще до початку повномасштабного вторгнення в Україну.

"Я хочу, щоб наші співвітчизники зрозуміли, що є тільки одна людина, відповідальна за ситуацію, в якій ми перебуваємо: це кремлівський режим. Я, безсумнівно, відповідальний лідер, який розмовляв із Володимиром Путіним більше за всіх. Це розмови не особисті, і, крім того, я не хочу персоналізувати їх тут. У цьому немає сенсу. Ми не в художній літературі, це не роман чи серіал", — акцентував Макрон.

Відтак, на думку президента Франції, на сьогодні Росіє є очевидним противником.

"Звичайно, сьогодні Росія є противником. Кремлівський режим є противником. Я завжди це говорив, ми не ведемо війну з Росією і російським народом. І підтримуємо Україну. Ми робимо все, щоб вона могла поставити Росію під контролем, тому що я вам дуже просто скажу: не буде міцного миру, якщо не буде суверенітету, повернення до міжнародно визнаних кордонів України, включно з Кримом", — додав він.

Нагадаємо, раніше президент Франції Еммануель Макрон говорив про те, що європейські країни повинні бути готові до можливого нападу з боку Російської Федерації у найближчі роки. Водночас союзники не повинні допустити програшу України у війні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.03.2024 23:53