Фото: МОЗ

Відтепер щеплення від грипу можна буде зробити в аптеках: що потрібно для вакцинації

В Україні вакцинацію проти грипу можна буде зробити в аптеці. Ліцензію на щеплення вже отримав один заклад у Києві.

Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров’я.

"Вакцинація в аптеках — важливий євроінтеграційний крок, який свідчить про готовність України модернізувати систему охорони здоров’я для ще більш ефективного реагування на епідеміологічні виклики відповідно до кращих світових стандартів. Очікуємо на активне долучення самих аптек, адже від цього напряму залежить масштабування ініціативи", — зазначив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

Він пояснив, що доступ до вакцинації в аптеках підвищить загальний рівень охоплення щепленнями, позитивно вплине на громадське здоров’я та, відповідно, зменшить навантаження на медичну систему, що особливо актуально в умовах війни.

Аптеки, у яких будуть проводитися щеплення, повинні отримати ліцензію МОЗ України на провадження господарської діяльності з медичної практики, забезпечити відповідне матеріально-технічне обладнання, мати окремо організоване приміщення для проведення вакцинації пацієнтам та зону очікування. 

Відсьогодні кожен повнолітній українець має змогу зробити профілактичне щеплення проти грипу безпосередньо в аптечному пункті у Києві в одній з найбільших мереж країни, яка доєдналася до програми, за адресою: вул. Велика Васильківська, 84/20, приміщення 3.

Щоб зробити щеплення проти грипу в аптеці потрібно:

  • отримати рецепт на вакцину у сімейного лікаря (це можна зробити дистанційно);
  • звернутися в аптеку, яка отримала ліцензію на проведення вакцинації;
  • придбати вакцину в аптечному пункті;
  • заповнити згоду на проведення щеплення;
  • отримати щеплення безпосередньо в аптеці;
  • зачекати 30 хвилин після щеплення та отримати довідку про вакцинацію;
  • надати довідку про щеплення своєму сімейному лікарю.

У МОН наголосили, що протягом епідемічного сезону, з 30 вересня до 20 жовтня 2024 року, на ГРВІ, грип та COVID-19 перехворіло 351 729 українців.

Нагадаємо, за даними МОЗ, в Україні пацієнти з симптомами COVID-19, грипу або гострих інфекційних захворювань на період дії воєнного стану мають право дистанційно оформити тимчасову непрацездатність терміном на п'ять календарних днів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 23.10.2024 20:55