Фото: "Медіацентр Україна"

Військові пояснили, чому окупанти взяли паузу у використанні "Калібрів"

Значна пауза у використанні окупантами крилатих ракет "Калібр" пов'язана зі швидким переміщенням військово-морської бази в Новоросійськ. Водночас ракети та системи заряджання залишаються в Криму.

Про це в інтерв'ю "РБК-Україна" зазначив речник Військово-морських сил України Дмитро Плетенчук.

Він зазначає, що росіянам вдалося налагодити перезаряджання підводних човнів у Новоросійську, але залишається актуальним питання, чи є у них можливість завантажувати ракети на надводні судна. Він додав, що для цього потрібно нескладне обладнання, яке і є проблемою для окупаційних військ, яку вони протягом довгого часу не могли вирішити.

"Найімовірніше, що для підводних човнів вони все ж таки щось вирішили з заряджанням у Новоросійську, оскільки останні три атаки (не враховуючи цього одного пострілу на Миколаїв) — були якраз із підводних човнів. Тобто вони точно перезаряджались, але при цьому не заходили в Крим", — наголосив Плетенчук.

За словами речника, наразі в Азовському морі перебуває три ракетоносії російського флоту. Він додає, що теоретично такими ракетами окупанти можуть бити навіть з Каспійського моря, але ефективність "Калібрів" не наскільки висока, як це було на початку повномасштабної російсько-української війни. Наразі українські військові вже навчились протидіяти цим ракетам, а їх використання обумовлено спробами Росії перевантажити українську систему протиповітряної оборони під час масованих атак. 

"Тоді у них, як вони вважають, можуть бути якісь шанси. Але як самостійний вид озброєння "Калібри" вже фактично не застосовуються", — додав речник.

Нагадаємо, 17 червня Плетенчук повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення Росії Військово-морські сили України разом з іншими складовими Сил безпеки й оборони звільнили понад 25 тисяч квадратних кілометрів акваторії Чорного моряЗа його словами, в принципі росіяни не присутні в Чорному морі, але є два нюанси.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.06.2024 09:25