Фото: "Медіацентр Україна"

Військові пояснили, що несе найбільшу загрозу для тимчасового коридору у Чорному морі

Військові продовжують забезпечувати безпеку цивільних суден, які прямують тимчасовим коридором. Водночас серйозну загрозу на сьогодні становить ворожа авіація.

Про це в ефірі телемарафону повідомив речник Військово-Морських сил Дмитро Плетенчук. 

"Станом на зараз вбачаємо більше небезпеки від авіації. Звісно, в них є протикорабельні ракети, це ще потрібно вийти на такі рубежі, звідки їх запустити. ЗСУ роблять все можливе, щоб забезпечити безпеку в наших територіальних водах для цивільного судноплавства — це одне з наших ключових завдань", — зазначив Дмитро Плетенчук.

Спікер ВМС додав, що станом на зараз рух суден продовжується. Балкери почали заходити під завантаження збіжжя. 

Тимчасовий коридор для цивільних суден: що відомо

Згідно з навігаційним дорученням Військово-Морських сил Збройних сил України №6, нові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України були активовані з 8 серпня поточного року. 

Україна ініціювала цей маршрут та подала звернення до Міжнародної морської організації з метою отримання підтримки й визнання свого права на вільне торговельне судноплавство. Рада ІМО визнала права України та закликала Росію дотримуватися міжнародних конвенцій і припинити погрози.

Відомо, що 21 вересня до берегів Туреччини прибуло вантажне судно Resilient Africa. Це перше судно із зерном з України, яке зайшло до Чорного моря та вийшло з нього через тимчасовий коридор. 24 вересня друга партія українського зерна прибула до Туреччини через тимчасовий коридор. Йдеться про суховантаж під назвою Aroyat, під прапором Палау. 

Крім того, три судна — AZARA, YING HAO 01 та ENEIDA — наразі направляються до українських портів під завантаження експортною продукцією. Ці балкери підтвердили свою готовність використовувати тимчасовий коридор для цивільних суден і рухатися у напрямку портів Південний та Чорноморськ.

Нагадаємо, днями приблизно за 40 кілометрів від узбережжя Румунії стався вибух на вантажному судні в Чорному морі. За попередньою інформацією, воно натрапило на морську міну. 12 членів екіпажу судна Seama, яке зареєстроване в африканській країні Того, евакуювали та доставили до лікарні для надання медичної допомоги в румунському порту Суліна біля кордону з Україною.

За попередньою інформацією, вибух стався в машинному відділенні судна. Екіпаж заявив, що, на їхню думку, судно натрапило на міну, однак румунська влада повідомила, що поки що не підтвердила причину вибуху.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.09.2023 06:26