Нікол Пашинян. Джерело: росЗМІ

Вірменія звинуватила Азербайджан у планах розпочати повномасштабну війну

У четвер, 15 лютого, прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що Азербайджан планує "повномасштабну війну" проти Вірменії. Таким чином Баку начебто планує створити сухопутний міст до свого ексклава Нахічевань.

Про це повідомило Міжнародне французьке радіо. Журналісти зазначили, що напруга між двома кавказькими сусідами залишається високою після того, як у вересні минулого року Баку повернув Нагірний Карабах, який населяли вірмени.

"Наш аналіз показує, що Азербайджан хоче розпочати військові дії на деяких ділянках кордону з перспективою перетворення військової ескалації на повномасштабну війну проти Вірменії. Цей намір прочитується у всіх заявах і діях Азербайджану", — сказав Пашинян на засіданні уряду.

Єреван стурбований тим, що Азербайджан, підбадьорений успіхом у Карабасі, може вдертися на територію Вірменії, щоби створити сухопутний міст до свого ексклава Нахічевань.

Мапа Вірменії і Азербайджану. Джерело: Wikimap

Мапа Вірменії й Азербайджану. Джерело: Wikimap

Президент Азербайджану Ільхам Алієв, якого переобрали цього місяця, заявив під час інавгураційної промови 14 лютого, що Вірменія, а не Азербайджан, має невирішені територіальні претензії.

Пашинян і Алієв раніше також заявляли, що мирну угоду можна було підписати до кінця минулого року, але вони за посередництва міжнародної спільноти не принесли прориву.

У вівторок, 13 лютого, обидві сторони звинуватили одна одну у відкритті вогню на кордоні, в результаті сутички, за словами Вірменії, загинуло четверо її солдатів.

Нагадаємо, що в жовтні прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян відвідав неформальний саміт Євросоюзу в Іспанії. На ньому очільник уряду підписав декларацію щодо правового статусу Нагірного Карабаху.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 16.02.2024 09:22