Громадяни Індії, яких відправляють на війну. Скріншот із відео, опублікованого на початку травня

Вісім завербованих Росією найманців з Індії загинули на війні в Україні

Під час служби в російській армії загинули вісім завербованих Кремлем громадян Індії. Це вдвічі більше, ніж офіційно визнавали дотепер.

Про це повідомило видання Hindustan Times із посиланням на урядовців Індії. Зокрема, державний міністр із зовнішніх зв'язків Кірті Вардхан Сінгх заявив, що точна кількість таких громадян невідома, хоча 63 індійці вже подали заявки на дострокове звільнення.

Раніше Міністерство закордонних справ Індії визнавало загибель тільки чотирьох своїх громадян, які служили в російських збройних силах на війні в Україні. Більшість із них набрали як допоміжний персонал – кухарі та помічники. Вони мали лише супроводжувати свої підрозділи на фронт.

"За наявною інформацією, зареєстровано вісім випадків смерті з підтвердженим індійським громадянством", — зазначив Сінгх.

Окрім того, уряд отримав прохання про сприяння в достроковій демобілізації громадян Індії, ймовірно завербованих у російські збройні сили за незрозумілих обставин. Сінгх додав, що точна кількість таких громадян невідома.

Вербування громадян Індії у російські збройні сили стало особливо актуальним після загибелі декількох громадян на початку цього року. Прем'єр-міністр Нарендра Моді порушив це питання на зустрічі з російським диктатором Володимиром Путіним на саміті в Москві минулого місяця. У результаті індійська сторона домоглася обіцянки про швидку репатріацію всіх таких осіб.

У червні Індія зажадала "припинити" призов громадян Індії в російську армію. Сінгх повідомив, що уряд надав фінансову підтримку в транспортуванні тіл чотирьох загиблих індійців і продовжить робити це за потреби. Крім того, російський уряд пообіцяв виплатити компенсацію сім'ям загиблих громадян Індії відповідно до підписаних контрактів.

Сінгх наголосив, що питання про якнайшвидшу демобілізацію громадян, які служать у російських збройних силах, а також їхню безпеку та добробут активно обговорює уряд Індії з відповідними органами влади в Росії. Він зазначив, що Моді під час нещодавнього візиту до Росії "рішуче підтвердив нагальну необхідність якнайшвидшого звільнення всіх індійських громадян" з російських збройних сил. Міністерство закордонних справ закликало всіх громадян Індії "проявляти належну обережність під час пошуку роботи в Росії" та "триматися якомога далі від цього конфлікту".

Нагадаємо, що на початку липня прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді перебував із дводенним офіційним візитом у Росії. Під час неформальної зустрічі з кремлівським диктатором Володимиром Путіним він закликав припинити війну в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.08.2024 12:17