Фото: Офіс президента

Вступ України в НАТО: Зеленський зробив важливе уточнення

На сьогодні Україна не очікує повноправного членства у Північноатлантичному альянсі, через війну з Росією. Однак наша держава сподівається отримати запрошення на приєднання до НАТО.

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час виступу на саміті Україна — Північна Європа, який відбувся в Ісландії.

"Україні вже давно кажуть, що ми маємо такі самі права, як і будь-яка інша демократична держава у Європі. Але чи справді це так? Ми не говоримо про членство України в НАТО зараз, під час війни. Ми говоримо лише про запрошення приєднатися до НАТО — політичне рішення, яке забезпечило б геополітичну ясність для України та всієї Європи і, звісно, посилило б наші дипломатичні позиції щодо Росії, коли настане час і відбудеться другий Саміт миру", — наголосив Зеленський.

За словами гаранта, Україна заслуговує на чесну відповідь від партнерів щодо цього питання. 

"Цілком очевидно, чому запрошення в НАТО – це не те саме, що повноправне членство в Альянсі. Однак деякі лідери говорять про це так, ніби це одне й те саме. Їх запитують про запрошення, а вони відповідають про членство. Це несправедливо. Це просто спосіб сказати "ні"... Будь ласка, попрацюйте з партнерами по всій Європі – особливо в Берліні, – щоб ми могли спільно досягти цієї геополітичної ясності", — зауважив він.

Водночас, на думку президента, коли Україна отримає запрошення в НАТО, "це стане нездоланною захисною стіною від імперських амбіцій Росії".

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що вступ України до Північноатлантичного альянсу підтримує більшість країн НАТО. Проте в декількох держав залишається стримана позиція.

Також президент Парламентської асамблеї НАТО Джеррі Конноллі наголошував, що шлях України до Північноатлантичного альянсу є невідворотним. Однак головною перепоною для отримання запрошення є війна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.10.2024 22:35