ВПС США випробували дешеву крилату ракету

23 БЕРЕЗНЯ 2020 12:46

Дослідницька лабораторія ВПС США провела серію випробувань прототипу дешевої крилатої ракети і її турбореактивного двигуна, розроблених в рамках програми Grey Wolf.

Як пише Flightglobal, під час випробувань дослідники провели кілька включень двигуна ракети на різних висотах польоту. Прототип весь час був закріплений на пілоні винищувача F-16 Fighting Falcon.

Розробка проекту Grey Wolf ведеться на замовлення Дослідницької лабораторії ВПС США з 2017 року. Проект передбачає створення дуже дешевих крилатих ракет, здатних об'єднуватися в групи і баражувати у мети. Дальність польоту боєприпасів складе не менше 463 кілометрів.

Проект також передбачає, що, об'єднавшись в групу, дешеві крилаті ракети зможуть автоматично розподіляти ролі всередині групи і спільно виконувати завдання. Військові вважають, що в групі дешеві крилаті ракети зможуть ефективніше долати системи протиповітряної і протиракетної оборони противника. При цьому втрата кількох ракет не стане чутливою в фінансовому плані.

У проекті Grey Wolf беруть участь дві американські компанії: Northrop Grumman і Technical Directions Inc. Перша займається розробкою безпосередньо крилатої ракети, а друга - компактного і дешевого турбореактивного двигуна для неї.

Подробиці про боєприпаси поки не розкриваються, а опис двигуна для ракети - TDI-J85 - опубліковано на сайті розробника. Ця силова установка довжиною всього 37,5 сантиметра і діаметром 22,4 сантиметра здатна розвивати тягу до 890 ньютонів. Двигун оснащений електрогенератором, що видає електричну потужність до 1,2 кіловата. Маса TDI-J85 з генератором становить 12,7 кілограма.

Технології, 23.03.2020 12:46