Єнс Столтенберг. Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Як генсек НАТО розцінює ядерні погрози Путіна: заява Столтенберга

Генсек НАТО Єнс Столтенберг переконаний, що безвідповідальна російська ядерна риторика Володимира Путіна не повинна утримувати членів Альянсу від надання додаткової військової допомоги Україні.

Про це 30 вересня він заявив в інтерв'ю агентству Reuters.

Посадовець відреагував на заяву Путіна минулого тижня про те, що Росія може застосувати ядерну зброю, якщо по ній буде завдано удару звичайними ракетами, і що Москва вважатиме будь-який напад на неї, підтриману ядерною державою, спільним нападом.

Попередження Путіна пролунало в той час, коли Сполучені Штати та їхні союзники розмірковували над тим, чи дозволяти Україні запускати звичайні західні ракети в глиб Росії. Київ заявляє, що хоче отримати дозвіл на ураження цілей, що є частиною військових зусиль Росії.

"Те, що ми побачили, — це зразок безрозсудної російської ядерної риторики та повідомлень, і це вписується в цей зразок", — заявив Столтенберг, який у вівторок передав керівництво НАТО колишньому прем'єр-міністру Нідерландів Марку Рютте після десятирічного перебування при владі.

"Кожного разу, коли ми посилювали нашу підтримку новими типами зброї — бойовими танками, далекобійними літаками або винищувачами F-16, — росіяни намагалися перешкодити нам. Вони не досягли успіху, і цей останній приклад не повинен завадити союзникам НАТО підтримати Україну", — сказав він.

Столтенберг заявив, що НАТО не виявило жодних змін у ядерній політиці Росії, "які вимагають будь-яких змін із нашого боку". Він також наголосив, що найбільший ризик для НАТО виникне у разі перемоги Путіна в Україні.

"Тоді послання полягатиме в тому, що коли він застосовував військову силу, а також коли він погрожував союзникам по НАТО, він отримував те, що хотів, і це робило нас усіх уразливішими", — сказав він.

Як відомо, нещодавно російський диктатор Володимир Путін знову згадав про застосування ядерної зброї. Зокрема, він заявив про зміни в ядерній доктрині Росії — росіяни планують розширити умови застосування ядерного арсеналу.

Путін заявив, що ця доктрина дозволяє Росії здійснити ядерний удар у відповідь на агресію з боку будь-якої неядерної держави, якщо така агресія відбувається за участю або за підтримки ядерної держави.

Українські офіційні особи пояснили такий крок Путіна відсутністю в нього інших інструментів залякування. Мовляв, це просто така його "страшилка".

Нагадаємо, представник Євросоюзу із зовнішньої політики Петер Стано зазначив, що ядерні погрози російського диктатора Володимира Путіна є безрозсудними та безвідповідальними. Зокрема, плани Росії щодо розширення застосування ядерної зброї викликають занепокоєння на Заході.

Своєю чергою державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що світ потребує роззброєння та закінчення воєн. Погрози ядерною зброєю від російського диктатора Володимира Путіна є "безвідповідальними".

Раніше президент України Володимир Зеленський наголосив, що глава Кремля Володимир Путін й справді може використати ядерну зброю через свою неадекватність. Він вже не вперше лякає світ ядерними погрозами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.09.2024 17:28