Фото ілюстративне зі соцмереж

Як оформити трудові відносини з працівником під час мобілізації: Пенсійний фонд відповів на 5 актуальних запитань

Відомості про працівників у межах бронювання військовозобов’язаних мають подавати органи державної влади, місцевого самоврядування, підприємства, установи й організації, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних сил України.

Про це повідомила прес-служба Пенсійного фонду України.

Чи всім страхувальникам потрібно відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 05.06.2024 № 650 "Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану" подавати відомості про працівників?

Відомості мають подавати органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних сил України, інших військових формувань в особливий період, підприємства, установи та організації, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Пенсійний фонд України не має повноважень визначати перелік страхувальників, які відповідають зазначеним умовам.

Чи потрібно видаляти подані дані, якщо страхувальник не підпадає під умови, визначені постановою Кабінету міністрів України від 05.06.2024 № 650?

Дані видаляти не потрібно. Відомості про працівників, які надійшли через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, завантажуються до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування та зберігаються в ньому. Такі відомості буде враховано при формуванні електронної трудової книжки працівника.

Куди та як звертатися в разі виникнення питань щодо подання відомостей через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України?

До територіальних органів Пенсійного фонду України за місцем перебування на обліку страхувальника:

  • через сервісні центри Пенсійного фонду України, уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад, центри надання адміністративних послуг;
  • засобами поштового / електронного зв’язку — на адресу органу Фонду;
  • онлайн — через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України або мобільний застосунок “Пенсійний фонд”.

Як швидко оновляться дані, подані страхувальником / застрахованою особою, у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування?

У разі подання відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 05.06.2024 № 650 "Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану" відомостей через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, дані в реєстрі застрахованих осіб будуть оновлені впродовж доби.

У разі подання уточнювальних звітних відомостей оновлення даних реєстру застрахованих осіб буде здійснено впродовж доби після успішного опрацювання звітних відомостей.

У разі подання працівником особисто анкети для зміни даних у реєстрі застрахованих осіб оновлення даних реєстру буде здійснено впродовж п’яти робочих днів.

Чи потрібно подавати скановані копії трудової книжки та інших документів про набутий трудовий стаж?

Так, якщо відповідні записи в трудовій книжці та/або документи містять дані про роботу і про призупинення / поновлення дії трудового договору, а також про присвоєння, зміну або позбавлення рангу, розряду, класу, звання, категорії, складення присяги, нагородження або заохочення за періоди до 10.06.2021 (набрання чинності Закону України від 05.02.2021 №1217 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі").

Або якщо в трудовій книжці є записи після 10.06.2021 щодо призупинення / поновлення дії трудового договору, а також про присвоєння, зміну або позбавлення рангу, розряду, класу, звання, категорії, складення присяги, нагородження або заохочення.

Відомості про трудову діяльність у вигляді сканованих копій трудової книжки та індивідуальних документів про стаж працівника подаються страхувальником за працівників або самим працівником до територіального органу Пенсійного фонду України особисто або через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України в електронній формі з обов’язковим накладанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.

Нагадаємо, на початку липня у Пенсійному фонді України повідомили, що в Україні деякі пенсіонери отримають разову грошову допомогу до Дня Незалежності України. Зокрема виплати отримають особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, ветерани війни та особи, що працюють в спеціальних умовах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 05.07.2024 22:29