Фото: Telegram-канал Дениса Шмигаля

Як Україна захищатиме енергетичну систему від обстрілів Росії: Шмигаль розповів про підготовку

Уряд спростив процедури зі встановлення мобільних генеруючих газотурбінних установок та супутньої інфраструктури. До того ж в країні зняли бюрократичні обмеження для проведення ліній електропередачі та встановлення підстанцій. Це все повинно захистити українську енергетику від терористичних ударів РФ. 

Таку заяву зробив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Він наголосив, що в Україні буде децентралізація генерації, щоб захистити енергооб'єкти від ракетних ударів російських терористів. Для цього Кабмін ухвалив важливі рішення. 

"Один зі способів захисту енергооб’єктів від ворожих атак — децентралізація генерації. Її мобільність — запорука безпеки. Сьогодні Уряд спростив процедури зі встановлення мобільних генеруючих газотурбінних установок та супутньої інфраструктури. Також зняли бюрократичні перепони для проведення повітряних ліній електропередачі та підстанцій. Це пришвидшить енергетичне відновлення і створить міцну, менш вразливу до ворога систему", — повідомив він. 

Чи вдасться уникнути відключення світла: як "Укренерго" укріплює енергосистему

Голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький повідомляв, що Україна активно відновлює трансформаторні підстанції, тому зими усі регіони матимуть систему, здатну повністю покрити мережу споживання електроенергії. За його словами, в Україні вже відновили 56 трансформаторних підстанцій, зруйнованих російськими обстрілами, ще сім мають відновити до початку опалювального сезону. Це дозволить уникнути відключень споживачів.

Кудрицький вважає, що загроза обстрілів з боку агресора та недостатні обсяги електрогенерації будуть головними ризиками цієї зими. Саме тому енергетики планують залучити всі доступні енергоблоки, зокрема й ті, що через застарілість не використовували останніми роками. Голова правління НЕК "Укренерго" попередив, що окупанти, ймовірно, спробують знову атакувати розподільні підстанції "шахедами", а електростанції — ракетами. Відтак, на підстанціях вже облаштовують спеціальний захист проти дронів-камікадзе. А ось для захисту машинних залів на електростанціях потрібні особливі технічні рішення.

Нагадаємо, раніше віце-прем'єр-міністр — міністр відновлення, розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков заявляв, що нашій державі вдалось відновити практично всі підприємства теплової генерації. Вони були пошкоджені внаслідок ракетних та дронових атак Російської Федерації.

З 1 червня в тарифи на електроенергію в Україні зросли майже вдвічі — до 2,64 гривні за кВт/год. Ті громадяни, які отримували раніше субсидії, можуть і надалі розраховувати на допомогу від держави — її сума збільшиться автоматично.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.08.2023 02:26