Фото: соцмережі

Як залишатися на зв'язку під час відключень світла: поради від Мінцифри

Внаслідок російських обстрілів українська енергосистема зазнала значних ушкоджень, через це в країні діють графіки відключень електроенергії. Віце-прем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров нагадав українцям, як залишатись на зв'язку, коли немає світла. 

У своєму Telegram-каналі міністр порадив громадянам завантажити інтерактивну мапу з пунктами незламності в "Дії". У багатьох з них є Starlink, щоб бути онлайн, а також є генератор, щоб зарядити телефони. Також він пояснив, чому мобільний інтернет під час відключень електроенергії так погано працює та що з цим робити.

"Зазвичай ви сидите в інтернеті через робочий або домашній вайфай. Коли вимикають світло — всі одразу перемикаються на мобільний інтернет. Через це базові станції мобільних операторів не справляються — навантаження на мережі зростає в 10 разів і зв’язок зникає. Перше, що можете зробити, — увімкніть національний роумінг і перемкніться на іншого оператора", — наголосив Федоров.

Водночас міністр назвав альтернативу мобільному інтернету у вигляді технології xPON, яка дозволить підтримувати зв'язок навіть протягом декількох годин без електроенергії. 

"Ну і нагадую про енергостійкий фіксований інтернет. Одна з найефективніших технологій для цього — xPON. Працює понад чотири години при відключеннях електроенергії. Тобто зможете через месенджер зателефонувати мамі та сказати, що у вас все ок. Спитайте в провайдера, чи використовує він xPON та чи може підʼєднати. Якщо ні, рекомендую знайти іншого на мапі ЛУН", — додав він.

Нагадаємо, 5 червня заступник міністра енергетики Микола Колісник заявив, що у Міністерстві працюють над розв'язанням проблеми зі зв'язком під час відключень електроенергії. Йдеться про резервне живлення на основні вежі радіо та інтернет-зв'язку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 01.07.2024 04:30