Фото: "Суспільне UA"

Як звільнення "вишок Бойка" вплинуло на ситуацію у Чорному морі: роз'яснення ГУР

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив, що звільнення так званих "вишок Бойка" відіграло дуже важливу роль в обороні України, адже росіяни втратили можливості ведення розвідки у небі, на воді та на суходолі. Водночас Україна стала активно використовувати нафтогазовидобувні платформи.

Відповідну заяву посадовець зробив у межах програми "Хоробрі серця", передає прес-служба ГУР.

"Сьогодні вишки використовуються напряму. Ми не будемо розповідати як, але це, звісно, звузило ворожу зону впливу і розширило можливості наших Сил безпеки і оборони, зокрема ГУР МО України, інших складових, спецслужб щодо проведення та реалізації наступних успішних операцій в акваторії Чорного моря і, власне, у тимчасово окупованому Криму", ― сказав Юсов.

До того ж він зазначив, що не менш важливим етапом боротьби із російськими загарбниками у Чорному морі стала деокупація острова Зміїний.

"Після захоплення острова на деякий час здавалось, що його звільнення було б неможливим: настільки ворог наситив сам острів і особовим складом, і засобами вогневого ураження, РЕБ, зенітно-ракетними комплексами, засобами, які загрожували українському узбережжю півдня і могли забезпечити подальші дії (Росії, — ред.), зокрема — планування десантних операцій проти України. І не тільки України. Йдеться також і про безпеку Молдови", — зазначив Юсов.

Представник ГУР додав, що після розгрому росіян на Зміїному усі ці плани Москви були так само знищені.

"Брехлива російська пропаганда називає це "жестом доброї волі", а насправді це — результат операції, кропіткої роботи, серйозного планування і, так, героїчних вчинків українських оборонців, які звільнили острів Зміїний", — наголосив Юсов.

Нагадаємо, раніше речник Військово-Морських сил України Дмитро Плетенчук заявляв, що Україна за період повномасштабної війни завдала відчутного удару по військовому потенціалу рашистів. Вона потопила або вивела з ладу третину всіх військових кораблів Росії в Чорному морі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.04.2024 21:48