Фото: Pexels

Яке церковне свято 28 грудня: кого сьогодні вшановують віряни й що заборонено робити

У четвер, 28 грудня, за новим церковним календарем християни вшановують святих мучеників, спалених в Нікодимії.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято та що не варто робити у цей день.

Що відомо про святих мучеників

На початку IV століття, коли правив імператор Максиміан, руйнували християнські храми, спалювали релігійні книги, а всі християни позбавлялися своїх посад та цивільних прав. В місті Никомидії в той час єпископом був святий Кирил. Він умів лише одним своїм словом повернути людину до християнської віри, тому вона швидко розповсюдилася. Навіть дехто з наближених до імператора чиновників таємно сповідували християнство.

В палаці імператора жила жриця язичництва Домна. Одного разу вона вирішила взяти християнські книги, щоб вивчити їх. Це були Послання апостола Павла і Діяння апостолів. Її серце відразу відкрилося назустріч християнській вірі. Домна, у супроводі вірного євнуха Індіса, таємно прийшла до єпископа Кирила, де прийняла святе хрещення. Після цього вона віддала всі свої коштовності бідним та почала допомагати нужденним. Інколи вона таємно виносила царські харчі простим людям.

Фото: rivne.church.ua

Фото: rivne.church.ua

Згодом імператор дізнався про те, що його жриця проповідує християнство. Він кинув її до в'язниці та довгий час морив голодом. Проте кожного дня до неї спускалися з небес Ангели та приносили хліб з водою.

Домна не хотіла жити разом з язичниками, а тому вирішила прикинутися божевільною. Таємно від імператора вона вирушила до дівочого монастиря і поселилася в ігумені Агафії. Коли імператор повернувся і ніде не знайшов свою колишню жрицю, то дуже розгнівався. Він наказав знайти її і повернути назад. Проте за допомогою Ангела вона змогла не лише втекти звідти.

Одного разу Максиміан вирішив влаштувати на головній площі міста язичницькі жертвоприношення. Коли християн почали кропити кров'ю вбитих тварин, вони розбіглися. Імператор розізлився, пішов до храму і наказав відректися від християнської віри, а якщо люди відмовляться, то він розорить церкву і спалить її. Пресвітерій Глікерій заявив, що цього ніколи не станеться, тому що їхня віра глибока. Пресвітерія схопили і довгий час катували, а згодом спалити його.

Коли прийшло Різдво Христове — в храмі зібралося близько 2000 людей на святкування. Спочатку імператор послав гінця в церкву з велінням прийти до язичницького храму і принести жертву язичницьким богам. Проте всі відмовилися поклонятися ідолам.Тоді вони підпалили церкву. Всі мученики згоріли у вогні. Лише єпископу вдалося спастися.

Після спалення храму імператор вважав, що позбувся всіх християн. Але згодом зрозумів, що в Никодимії їх ще залишилося багато і всі вони продовжують сповідувати християнство. 

Тим часом свята Домна ховалась у печері та харчувалася рослинами. Гоніння на християн продовжувалося. Коли свята Домна повернулася до міста, вона довго плакала на згарищі, де були спалені 2000 мучеників, шкодуючи, що не спромоглася померти зі своїми сестрами. Згодом і її стратили.

Що сьогодні не можна робити

  • Згідно з народними повір'ями, в цей день не можна пришивати ґудзики, інакше найближчим часом позбутися старих проблем не вдасться.
  • Залишки їжі зі столу краще не викидати, а віддати тваринам.
  • Як і в будь-яке інше церковне свято, сваритися 28 грудня заборонено

Нагадаємо, за даними опитування Центру Разумкова, в Україні 50% християн вважають перехід Православної церкви України (ПЦУна новоюліанський календар позитивним рішенням. Проте 15% українців ставляться до цього негативно. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 28.12.2023 06:23