Фото: Pexels

Яке свято відзначають 23 січня за новим церковним календарем: традиції та заборони цього дня

У вівторок, 23 січня, за новим церковним календарем у православній церкві християни вшановують пам'ять великомучеників Агафангела та Климента. Святі разом подорожували й просвітлювали народ християнськими цінностями.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про Агафангела та Климента

Обидва цих святих постраждали за віру в Христа. Священномученик Климент народився в галантійському місті Анкірі в сім'ї матері християнки, але батько був язичником. Коли Климент був маленький, його тато помер, а згодом і матір, яка перед своїм відходом в інший світ, передбачила йому мученицьку смерть за віру в Христа. Хлопця усиновила благочестива жінка Софія, яка виховувала юнака і вчила його бути справжнім християнином.

За доброчесне життя Климента обрали читцем, а пізніше — дияконом. В 18 років він отримав сан пресвітера, а у 20 років був висвячений на єпископа Анкірського. У період гонінь на християн на святого наговорили, і він змушений був поплатитися за свою віру. Йому відсікли голову мечем і він помер в ім'я Христа.

Фото: blagovist.church.ua

Фото: blagovist.church.ua

Священномученик Агафангел навчався у святого Климента. Разом вони проводили обряди хрещення, надавали різну допомогу у важких ситуаціях, зцілювали та наставляли на правильний шлях. Багато хто завдяки Агафангелу і Клименту почали віритити в Господа.

За християнську віру і доброчесний спосіб життя язичники Агафангел був страчений у важких муках. 

Традиції цього дня

  • Наші предки у цей день готували страви з м'яса — вірили, що це щасливий знак.
  • 23 січня селяни прибирали в коморах. Спорожнілі засіки вичищали та вимітали. При необхідності проводили ремонтні роботи: латали стіни та двері.
  • Вважалося, що і для людей, і для худоби повинна залишитися половина запасів, заготовлених восени. Якщо було менше — сім'ю міг наздогнати голод.

Що не можна робити 23 січня

  • Не можна проводити цей день на самоті.
  • Не варто перейматися вчинками з минулого — краще забути про них.
  • У цей день не можна дивитися на зірки, які падають. Це вважається поганою прикметою.
  • 23 січня не можна сваритися і лаятися.
  • Не можна перебувати в неприбраному будинку чи квартирі.

Чи обов'язково дотримуватися новоюліанського календаря

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі головні церковні свята, які припадають на січень 2024 року. У перший місяць Нового року українці будуть святкувати День Трьох святих: Василя Великого, Григорія Богослова, Івана Золотоустого.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 23.01.2024 00:16