Фото: Pixabay

Яких збитків зазнала Україна через привласнення Росією зерна: шокуючі цифри

Збитки України внаслідок привласнення країною-агресоркою Росією зерна складають понад 30 мільярдів гривень. 

Про це повідомив начальник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора Юрій Бєлоусов на конференції United for Justice: Accountability for the Attacks against Civilian Objects — Об’єднані заради справедливості.

За словами посадовця, наразі РФ намагається позбавити українців засобів до існування: намагається вкрасти зерно, а якщо не вдається, то знищити його. На сьогодні збитки, які Україна отримала через привласнення Росією зерна, попередньо сягають понад 30 мільярдів гривень.

"Ми виділили два періоди атак Росії на агропромислову інфраструктуру, що мають прив’язку до "зернової угоди". До її підписання обстріли здійснювалися з артилерійських систем в прифронтових зонах: найбільше уражених об’єктів у Миколаївській (59) та Херсонській (78) областях. Після того, як Україна відмовилася від загрозливих умов країни-агресора, масштаби ударів почали розширюватися. У першу чергу ціллю стала Одеса та Одеська область, яка має найбільш потужну і розвинену інфраструктуру", — наголосив Бєлоусов.

Він зауважив, що з того часу Росія стала використовувати великий діапазон абсолютно різних засобів ураження. Так, ворог б'є по агропромисловій інфраструктурі "шахедами", "Іскандерами", ракети тактичної авіації та ракети морського та наземного базування.

"Враховуючи масштаби таких злочинів, однозначно як мінімум простежується злочин проти людяності, у більш широкій перспективі — один з елементів геноциду, який пов’язаний зі створенням умов для фізичного знищення нації. Йдеться про позбавлення нації умов для виживання, адже ми знаємо, який потенціал має зерно", — додав Бєлоусов.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський повідомляв, що за рік роботи морського коридору з українських портів вивезли 70 мільйонів тонн вантажів до країн Азії, Африки, Європи та Америки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 21.09.2024 19:55