На фото: Людмила Лузан та Анастасія Рибачок — срібні призерки Олімпійських ігор. Джерело – НОК

Яку суму держава заплатить українським медалістам Олімпіади-2024: оприлюднено цифри

На Олімпійських іграх у Парижі 15 українських спортсменів завоювали нагороди, за які передбачено фіксовані державні виплати. Україна повинна заплатити своїм медалістам преміальні на загальну суму 1,45 мільйона доларів.

Про це йдеться у постанові Кабміну "Про встановлення винагород спортсменам України — чемпіонам, призерам Олімпійських ігор та їх тренерам".

Там вказано, що за золоту медаль спортсмен отримує 125 тисяч доларів преміальних, за срібну — 80 тисяч, за бронзову — 55 тисяч. Загалом держава повинна заплатити своїм медалістам преміальні в сумі 1,45 мільйона доларів.

Ольга Харлан, Аліна Комащук, Олена Кравацька, Юлія Бакастова, Ярослава Магучіх, Олександр Хижняк отримають за золото Олімпіади — 750 тисяч доларів.

Сергій Куліш, Ілля Ковтун, Парвіз Насібов, Людмила Лузан, Анастасія Рибачок, Ірина Коляденко повинні отримати за срібні медалі — 480 тисяч доларів

І за бронзові нагороди Україна виплатить 220 тисяч доларів, які розподілять між собою Ольга Харлан, Ірина Геращенко, Михайло Кохан та Жан Беленюк.

Варто зазначити, що це преміальні лише за медалі спортсменам, але виплати передбачені й для тренерів учасників Ігор. Тому загальна сума витрат держбюджету на медальні виплати за Олімпіаду–2024 буде більшою.

Нагадаємо, у неділю, 11 серпня, олімпійська збірна України завершила виступ на Іграх у Парижі. В активі наших спортсменів 12 нагород — три золоті медалі, п'ять срібних та чотири бронзові. Такий результат приніс нашій збірній 22 сходинку у загальному заліку Олімпіади.

Варто зазначити, що Сполучені Штати Америки в останній день Олімпійських ігор у Парижі випередили Китай у підсумковому медальному заліку. Це сталось завдяки золотій медалі в жіночому баскетбольному турнірі, фінал якого був останнім змаганням на Іграх.

Україна делегувала двох представників на церемонію закриття Олімпійських ігор у Парижі. Прапороносцями стали срібні призери Олімпіади-2024 Парвіз Насібов та Людмила Лузан.

Раніше стало відомо, що Ольга Харлан, яка є дворазовою олімпійською чемпіонкою, виставила на благодійний аукціон свою шаблю. Українка завдала нею переможний укол у фіналі паризької Олімпіади у командних змаганнях.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Спорт, 12.08.2024 19:45