Фото: Офіс президента

Японія передасть Україні понад $3 млрд із заморожених активів Росії

Японський уряд перейшов до фінальної стадії узгодження надання 3,3 мільярда доларів на підтримку України. Йдеться про кошти, які були отримані із заморожених активів Москви.

Як повідомляє японське видання Kyodo, посилаючись на власні джерела, ця сума становить понад шість відсотків від загальної суми підтримки в 50 мільярдів доларів. Токіо поспішає завершити розробку системи реалізації допомоги до кінця цього року.

Водночас країни G7 обговорить і досягнуть спільної угоди в межах зустрічі міністрів фінансів та очільників центральних банків G20. Її запланували провести у Бразилії в Ріо-де-Жанейро наприкінці цього місяця. Видання наголошує, що Європейський Союз та Сполучені Штати Америки, які відіграють ключову роль у використанні заморожених активів Москви, внесуть по 20 мільярдів доларів із 50 мільярдів доларів які запланували надати Україні країни G7. Решту, а саме 10 мільярдів доларів, розділять між собою Японія, Велика Британія і Канада.

Зазначимо, що країни "Великої сімки" вирішили, що допомога Україні надаватиметься у вигляді кредиту, а інвестиційні доходи від заморожених російських активів використовуватимуться для погашення кредиту.

Нагадаємо, у червні в комюніке лідерів за підсумками саміту "Великої сімки" в Італії повідомлялося, що Російська Федерація має компенсувати Україні 486 мільярдів доларів компенсації за завдані збитки. Наразі країни "Великої сімки" оцінюють законні шляхи, щоб стягнути з країни-агресора ці кошти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 17.07.2024 09:56