Фото ілюстративне. Джерело: "Укрзалізниця"

ЄС надасть "Укрзалізниці" майже 43 мільйони євро: на що спрямують кошти

У межах програми Європейського Союзу "Механізм "Сполучення Європи" погоджено проект інтеграції залізничної системи України в транспортну систему ЄС. Проектну заявку 16 липня схвалив Координаційний комітет програми.

Про це повідомила прес-служба "Укрзалізниці".

"Цей проект передбачає вдосконалення залізничної мережі та розвиток колії 1435 міліметрів для забезпечення технологічної сумісності та підвищення пропускної спроможності залізничної інфраструктури. Його загальний бюджет 85,91 мільйона євро, "Механізм "Сполучення Європи" надасть "Укрзалізниці" 42,95 мільйона євро", — йдеться в повідомленні.

Залізничники стверджують, що таким чином Україна продовжує свій євроінтеграційний шлях та має системну підтримку з боку Євросоюзу.

"Механізм "Сполучення Європи" другий рік поспіль виділяє кошти на реалізацію стратегічних інфраструктурних проектів, які спрямовані на розбудову євроколії на території України, завдяки чому зможемо відкривати нові пасажирські маршрути та нарощувати транзитний потенціал України", — розповів голова правління "Укрзалізниці" Євген Лященко.

У межах цієї заявки планується реалізувати:

  • проектування реконструкції споруд залізниці з впровадженням колії 1435 міліметрів на ділянці Чоп — Львів;
  • проектування реконструкції споруд залізниці з будівництвом колії 1435 міліметрів і електрифікацією на ділянці Львів — Чернівці — Вадул-Сірет — держкордон;
  • розроблення стратегії реконструкції Львівського залізничного вузла з урахуванням перспектив розширення залізничної мережі колії шириною 1435 міліметрів транс'європейської транспортної мережі на території України;
  • проектування та будівництво колії 1435 міліметрів з електрифікацією на дільниці Павлове-2 / Матьовце — Ужгород;
  • електрифікацію колії 1435 міліметрів на ділянці Чоп — Ужгород.

"Також передбачені витрати на проведення експертизи щодо відповідності вимогам TSI вищезазначених проектів, а також ділянок Ковель — Ягодин — держкордон і Медика / Мостиська ІІ — Львів (Скнилів)", — наголосили в "Укрзалізниці".

Там також уточнили, що "Механізм "Сполучення Європи" — це фонд Європейського Союзу, створений 2014 року для інвестицій у транспортні, енергетичні, цифрові та телекомунікаційні проекти. Зокрема, це основний інструмент для фінансування розвитку транс'європейської транспортної мережі.

Нагадаємо, що на початку липня "Укрзалізниця" змінила час відкриття онлайн-продажів на міжнародні рейси. Це має стабілізувати перевантаження, яке спостерігається в застосунку перевізника.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 23.07.2024 15:23