Фото: Pixabay

Єврокомісія розблокувала виділення 137 млрд євро для Польщі з фондів ЄС

У четвер, 29 лютого, Європейська комісія ухвалила два правові акти, які відкривають Польщі доступ до фінансування ЄС на суму до 137 мільярдів євро. Кошти були заморожені через проблеми з верховенством права країни.

Про це повідомляється на сайті Єврокомісії.

"Ці акти стосуються реформ верховенства права, які Польща ухвалила, а також нещодавніх і негайних кроків, які вона вжила для досягнення віх для зміцнення незалежності судової системи", — наголосили у ЄК.

Зазначається, що кошти будуть спрямовані на підвищення стійкості та конкурентоспроможності економіки Польщі, просування зеленої енергії та цифрових переходів, а також підтримку здоров’я та чистої мобільності.

"Один із найбільших заходів у польському плані вартістю 1,4 мільярда євро стосується інвестицій у сільськогосподарський сектор. Підтримка вже надходить тисячам фермерів і рибалок, а також МСП у сільськогосподарському секторі, щоб допомогти їм розширити та модернізувати своє виробництво та вийти на нові ринки", — йдеться у повідомленні.

Очікується, що перший транш у 6,3 мільярда євро Польща отримає протягом найближчих тижнів. Згідно із запитом Варшави, ці гроші потрібні для реалізації 25 амбітних реформ і п’яти ключових інвестицій.

"Після згаданих вище реформ Комісія також вважає, що Польща зараз виконує горизонтальну сприятливу умову, пов’язану з Хартією ЄС про основні права, дозволяючи Польщі отримати доступ до 76,5 мільярдів євро на її політику згуртованості на 2021–2027 роки, Європейське морське судноплавство, рибальство та Програми фінансування аквакультури та внутрішніх справ", — додали у Єврокомісії.

Водночас Єврокомісія заморозить фінансування Польщі, якщо виявить, що ці заходи не виконуються.

Нагадаємо, 20 лютого Європейський Союз виділив 75 мільйонів євро на гуманітарну допомогу для українців, які постраждали внаслідок вторгнення Російської Федерації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 29.02.2024 22:31