Колаж: TrueUA

Єврокомісія запропонує спрямувати прибуток з активів РФ в Україну: на що підуть кошти

Прибуток від заморожених активів Російської Федерації можуть спрямувати для оборонної промисловості України. З відповідною пропозицією для країн ЄС виступить Єврокомісія.

Про це повідомляє Financial Times.

Після довгих дискусій Євросоюз поступово домагається прогресу у справі щодо вилучення надприбутків, отриманих від заморожених активів Російської Федерації, що були заблоковані у Бельгії.

Від початку повномасштабної війни центральний депозитарій цінних паперів, що базується в Брюсселі, отримав 3,25 мільярда євро прибутку після сплати податків внаслідок реінвестування залишків грошових коштів РФ.

Своєю чергою Євросоюз погодився конфіскувати надзвичайний прибуток Euroclear і планує це робити в майбутньому для України. Йдеться тільки про той прибуток, що був отриманий після середини лютого, коли набули чинності відповідні правила.

Euroclear використовує отриманий на сьогодні прибуток як буфер для компенсації майбутніх ризиків, оскільки компанії вже пред'явлено десятки позовів у російських судах від осіб, які опинилися під санкціями.

Найближчими тижнями Єврокомісія виступить із пропозицією про арешт майбутніх доходів, повідомляють офіційні особи.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в колонці для Politico заявив, що конфіскація заморожених російських активів є не лише справедливою, але й законною. Тим паче, що ці кошти можуть перекрити значну частину витрат на відновлення та оборону України.

Раніше повідомлялось, що Німеччина підтримує використання прибутку від заморожених російських активів для допомоги Україні. Цей процес можна досить швидко реалізувати.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.03.2024 11:16