Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Європарламент підтримав виділення Україні 35 млрд євро позики за рахунок заморожених активів Росії

Європейський парламент 22 жовтня дав "зелене світло" щодо надання Україні позики на 35 мільярдів євро у межах великого кредиту G7, який буде погашений коштом майбутніх доходів від заморожених російських активів.

Про це повідомляється на сайті Європарламенту.

Рішення у першому читанні підтримали 518 депутатів, проти проголосували 56, утримався 61. Водночас у Європарламенті наголосили, що остаточна сума внеску ЄС може бути нижчою, залежно від розміру позик, наданих іншими партнерами G7.

"Механізм кредитної співпраці з Україною, нещодавно створена структура, зробить майбутні доходи від заморожених активів Центрального банку Росії, розташованих в ЄС, доступними для України. Ці кошти допоможуть Україні обслуговувати та погасити позику ЄС у МЗС, а також позики від інших партнерів G7. Якщо кошти механізму можна використовувати для обслуговування та погашення кредитів, то Київ може розподіляти кошти МЗС так, як вважає за потрібне", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що позика буде надана до кінця 2025 року. Проте її отримання залежатиме від виконання Україною зобов’язань щодо підтримки демократичних механізмів, прав людини та умов, які будуть прописані в меморандумі про взаєморозуміння.

Нагадаємо, 22 жовтня уряд Британії оголосив про надання Україні кредиту у розмірі 2,26 мільярда фунтів стерлінгів для підтримки обороноздатності країни. Сполучені Штати Америки планують також надати Україні до 20 мільярдів доларів. Ці кошти надійдуть у межах кредиту G7, який згодом погашатимуть коштом прибутку, отриманого від заморожених російських активів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 22.10.2024 14:03