Колаж: TrueUA

Посли Євросоюзу погодили кредит для України

Посли Європейського Союзу погодили надання Україні кредиту у розмірі 35 мільярдів євро. Його погасять коштом прибутку від заморожених російських активів.

Про це написав у своїх соціальних мережах кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк.

"Посли Євросоюзу щойно погодили пакет допомоги у розмірі 35 мільярдів євро для України на 2025 рік", — зазначив він.

Таку інформацію підтвердила й прес-служба Ради Євросоюзу. Макрофінансова допомога прив’язана до тих самих політичних умов, що й у рамках вже чинного механізму фінансової допомоги від ЄС Ukraine Facility, які викладені у спеціальному плані реформ.

"Системи управління та контролю, які запропонували у рамках Плану реформ і конкретні положення щодо запобігання шахрайству й іншим порушенням так само будуть застосовуватися до цієї позики. Задля швидкого ухвалення та забезпечення того, щоб Україна якнайшвидше розпочала отримувати макрофінансову допомогу, країни-члени нині погодилися, що якщо Європарламент ухвалить пропозицію Єврокомісії без змін, Рада так само ухвалить текст без поправок", — додали у ньому.

Також Рікард Джозвяк додав, що посли так і не змогли погодити продовження санкцій проти активів Центрального банку Росії на 36 місяців замість шести місяців. Угорщина виступає проти такого рішення.

До речі, рішення продовжити санкції проти Центробанку Росії на 36 місяців є умовою для надання Україні кредиту у розмірі 50 мільярдів доларів, який зобов'язалися надати учасники "Великої сімки" (G7). Таку умову висунули США. Вашингтон таким чином хоче бути впевненим, що санкції Євросоюзу стосовно російських активів діятимуть до виплати репарацій Україні з боку Росії.

Нагадаємо, 8 жовтня стало відомо, що Угорщина відклала остаточне рішення щодо надання Україні кредиту на 50 мільярдів доларів до закінчення виборів президента у США. Крім того, Будапешт також наразі не визначився щодо продовження санкцій Європейського Союзу проти Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 09.10.2024 20:55