Віктор Орбан. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Угорщина заблокувала надання кредиту Україні на 50 млрд євро: яка причина

Угорщина відклала остаточне рішення щодо надання Україні кредиту на 50 мільярдів доларів до закінчення виборів президента у Сполучених Штатах Америки. Крім того, Будапешт також наразі не визначився щодо продовження санкцій Європейського Союзу проти Росії.

Про це повідомила агенція Reuters із посиланням на заяву міністра фінансів Угорщини Міхала Варгу.

"Ми вважаємо, що це питання, продовження російських санкцій, має вирішуватися після виборів у США. Ми повинні побачити, в якому напрямку рухатиметься майбутня адміністрація США в цьому питанні", — зазначив він.

Кредит, узгоджений лідерами G7 у червні, обслуговуватиметься коштом заморожених на Заході активів російського центрального банку на суму близько 300 мільярдів доларів. Європейський союз готовий надати до 35 мільярдів євро з цих активів для підтримки кредиту, а решта коштів має надійти від США та інших членів G7.

При цьому Вашингтон наполягає на перегляді термінів продовження санкцій ЄС проти Росії, пропонуючи змінити їх з кожних шести місяців на три роки. Це необхідно для забезпечення стабільного фінансування кредиту, який планують надати країни G7.

Рішення з цього питання обговорюватимуть на зустрічі міністрів фінансів країн G7 у Вашингтоні наприкінці жовтня, але остаточних домовленостей досягнуть тільки після виборів 5 листопада.

Нагадаємо, що колишній президент США і чинний кандидат на посаду очільника держави Дональд Трамп під час дебатів з Камалою Гарріс розхвалив Віктора Орбана. Він назвав угорського прем’єр-міністра "одним із найшановніших людей".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.10.2024 16:10