Фото: president.gov.by

Європарламент вимагає ордер на арешт Лукашенка: диктатора визнали причетним до агресії проти України

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко повинен відповідати нарівні з російським керівництвом за агресивні дії проти України. Депутати Європарламенту хочуть застосувати проти Білорусі санкційні механізми, які діють проти Російської Федерації.

Відповідну резолюцію ухвалили 13 вересня у Страсбурзі під час пленарного засідання Європарламенту. У документі йдеться про відповідальність Лукашенка за придушення та переслідування населення у цій країні. Також законодавча організація Європейського Союзу стверджує, що білоруський диктатор визнається співучасником російських воєнних злочинів на території України.

У резолюції докладно описуються безліч злочинів, скоєних білоруським режимом. У ній фіксується факт розпалювання ненависті та активної участі в антиукраїнській пропаганді, яка проводиться силами цього режиму. 

Участь Лукашенка у війні проти України

У резолюції наголошується, що саме режим Олександра Лукашенка надав дозвіл на агресію проти України з території Білорусі та здійснював прямі постачання боєприпасів та військового спорядження російським військам.

"Нелегітимний режим Лукашенко активно підтримує і став повним співучасником невиправданої агресивної війни Росії та воєнних злочинів проти України", — йдеться у документі.

Європарламент закликав Міжнародний кримінальний суд видати міжнародний ордер на арешт Олександра Лукашенка. Депутати переконані, що Рада Європейського Союзу має розширити список осіб із Білорусі, на яких поширюються санкції з боку Євросоюзу.

Водночас європейські парламентарі зазначили, що переважна більшість білорусів не підтримує залучення їхньої країни до агресії проти України. Вони нагадали, що частина білоруських громадян вирішила боротися проти російського агресора у складі українського війська, зокрема у складі полку імені Кастуся Каліновського.

Раніше повідомлялось, якщо Російська Федерація залишить за собою захоплені території України, то наступними жертвами країни-окупантки можуть стати Грузія, Казахстан і Молдова. Війна Росії проти України матиме вплив й на інші держави.

Варто відзначити, що у травні білоруський диктатор Олександр Лукашенко запропонував Казахстану ядерну зброю. Натомість Астана повинна вступити до Союзної держави. Касим-Жомарт Токаєв назвав пропозицію білоруського диктатора "жартом".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.09.2023 23:25