Будівля Європарламенту: Фото з відкритих джерел

Європарламент закликав розпочати переговори про вступ України в ЄС і не тільки: що це означає

Депутати Європарламенту закликають Європейську раду розпочати переговори про вступ України та Молдови до ЄС. Таке рішення мають схвалити під час саміту, який відбудеться з 14 по 15 грудня.

Про це свідчить резолюція Європейського парламенту.

За умови здійснення певних реформаторських кроків депутати закликають також розпочати переговори щодо інтеграції до ЄС з Боснією і Герцеговиною, а Грузії пропонують надати статус кандидата на вступ.

Зокрема, депутати закликали встановити чіткі терміни для країн-кандидатів на вступ до блоку до кінця десятиліття. Вони виступають проти прискореного шляху до членства.

"Євродепутати наполягають на виконанні Копенгагенських критеріїв, щоби гарантувати, що країни-кандидати та потенційні кандидати демонструють послідовну та стійку відданість демократії, верховенству права, правам людини, повазі та захисту меншин, а також економічним реформам", — йдеться в повідомленні.

З огляду на повномасштабне вторгнення країни-терориста Росії на територію України, розширення ЄС стало ще важливішою інвестицією в мир і безпеку в стратегічному плані. Депутати закликали наступний склад Колегії комісарів призначити комісара з питань розширення, а також забезпечити чітке відокремлення двосторонніх питань від політики розширення.

"Депутати Європарламенту рішуче засуджують заяви прем'єр-міністра Угорщини про початок переговорів про вступ до ЄС з Україною, а також про зміну політики країни щодо Косова. Заяви пана Орбана перешкоджають процесу розширення ЄС", — йдеться в резолюції.

Паралельно з розширенням Євросоюз потребує внутрішньої реформи, яка допоможе ефективно інтегрувати нових членів, у тому числі шляхом запровадження голосування кваліфікованою більшістю.

Як відомо, 14 та 15 грудня відбудеться саміт лідерів країн Європейського союзу. Під час засідання очікуються рішення щодо перспектив інтеграції України, Молдови та Грузії до ЄС. Угорщина, за попередньою інформацією, блокуватиме все, що пов'язане з підтримкою нашої країни.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо сьогодні заявив, що не блокуватиме відкриття переговорів з Україною щодо членства в Європейському Союзі. Проте він вважає нашу державу неготовою до вступу в ЄС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.12.2023 17:09