Урсула фон дер Ляєн. Джерело: Getty Images \ Global Images Ukraine

Європейські лідери узгодили нове керівництво ЄС на наступні п’ять років

Після деяких дискусій очільники держав і урядів Європейського Союзу розподілили посади блоку на наступний політичний термін. Вони дійшли згоди щодо кандидатур на різні позиції ЄС.

Про це повідомила "Європейська правда". Кореспондент видання розповів, що обговорення розподілу посад відбулося на робочій вечері під час засідання Європейської ради (саміту ЄС).

Після дискусії, що тривала близько години, лідери офіційно схвалили призначення топ-посадовців, кандидатури яких раніше погодили на робочому рівні.

Зокрема, саміт затвердив кандидатуру Урсули фон дер Ляєн від правоцентристської Європейської народної партії (ЄНП) для призначення на посаду президентки Європейської комісії на другий п’ятирічний термін.

Остаточно її затвердять на посаді в разі позитивного голосування в Європейському парламенті, що відбудеться 18 липня. Фон дер Ляєн має отримати як мінімум 361 голос на підтримку, її шанси на успіх оцінюють як високі. Коаліція правоцентристів, лівоцентристів і лібералів у новому скликанні Європарламенту матиме близько 400 голосів, хоча існує ймовірність відмови частини євродепутатів від підтримки президентки.

Президентом Європейської ради стане Антоніу Кошта від соціал-демократів, якого лідери погодилися призначити на 2,5 року, після чого можливе його перезатвердження на ще 2,5 року. Донедавна Кошта був очільником уряду Португалії.

Дипломатичну службу ЄС очолить нинішня прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас. Тобто вона стане високою представницею ЄС з безпекової та зовнішньої політики на наступні 5 років. Це перше в історії Євросоюзу призначення на цю посаду кандидата зі Східної Європи. Каллас обійме її за квотою лібералів. У партії Каллас вже думають, як обирати їй заміну на чолі естонського уряду.

Очікується, що президенткою Європарламенту на новий термін перезатвердять Роберту Метсолу, яка, як і фон дер Ляєн, представляє групу ЄНП. Однак це рішення залишається за Європарламентом.

Нагадаємо, раніше очільниця Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявляла, що переговори щодо вступу України до ЄС стартують наприкінці червня цього року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.06.2024 08:16