Володимир Зеленський і Едгарс Рінкевичс. Джерело: president.gov.ua

"Європі потрібна сила, Росія зважає лише на це": головні тези Зеленського під час візиту до Латвії

Під час офіційного візиту до Латвії президент України Володимир Зеленський провів зустріч із президентом Латвії Едгарсом Рінкевичсом. Український лідер подякував колезі та всім латвійцям від українців і українок, які захищають нашу державу, працюють заради неї.

Про це повідомив сайт Офісу президента України.

"Латвія — серед тих держав, які підтримують Україну з перших днів повномасштабної війни. Ми цінуємо те, що ваша принципова позиція завжди з Україною. І в інституціях Євросоюзу, і в НАТО, і в інших міжнародних організаціях", — сказав президент України під час зустрічі з представниками ЗМІ за результатами переговорів з Едгарсом Рінкевичсом у Ризі.

Володимир Зеленський також подякував за новий оборонний пакет для України, який докладно обговорили під час зустрічі.

"Дякую за чітке розуміння того, що сила наших воїнів, сила наших позицій, нашого українського майбутнього — це сила, яка гарантує незалежність не тільки України, а й незалежність багатьох у Європі, незалежність і вашої держави. Саме тому так важливо і для нас, і для Латвії, і для всіх наших партнерів, щоб ми й надалі працювали максимально узгоджено, максимально дієво, максимально заради перемоги над Росією", — зазначив він.

Під час зустрічі в Ризі лідери двох держав також обговорили план дій на поточний рік. Президент України поінформував Едгарса Рінкевичса про ситуацію на полі бою, основні потреби Сил оборони, а також про плани російських окупантів.

Володимир Зеленський також заявив, що представники оборонних секторів України та Латвії укладають нові домовленості щодо співпраці. За його словами, Україна цього року докладе максимум зусиль разом з усіма партнерами, щоб створити новий арсенал Європи — виробничу співпрацю такого рівня, який забезпечить недопущення російських агресій.

"Ми у Європі — від заходу до сходу, від півночі до півдня — потребуємо значно продуктивнішої роботи оборонних секторів наших держав. Європа має навчитися бути самодостатньою у своєму захисті. Росія зважає лише на силу. І нам усім у Європі потрібна саме така сила", — наголосив український президент.

Лідери двох держав також обговорили продовження спільної роботи щодо санкційного тиску на Росію та тих, хто їй допомагає обходити обмеження. Також відзначено важливість забезпечення консолідованої позиції Європи щодо відмови від російських енергоресурсів.

Володимир Зеленський подякував Едгарсу Рінкевичсу за закон, який забезпечує справедливу позицію щодо російської власності. Російські активи мають бути використані для захисту від агресії Росії, наголосив він. Окремо український лідер відзначив підтримку Латвії й особисто президента Едгарса Рінкевичса української інтеграції у Європейський Союз. Він висловив сподівання на таку ж потужну підтримку України щодо майбутнього членства в НАТО.

Нагадаємо, президент Латвії Едгарс Рінкевичс під час спільної прес-конференції з українським лідером Володимиром Зеленським заявив, що його країна надасть Україні новий пакет допомоги. Він міститиме гаубиці, боєприпаси й інше. Також країни підписали угоду про військову співпрацю, зокрема, щодо виробництва дронів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.01.2024 21:37