Фото: "Укрінформ"

Євросоюз готується послабити здатність Росії виготовляти ракети і дрони, — Кулеба

Дванадцятий пакет санкцій Євросоюзу проти Росії передбачатиме заходи, які будуть спрямовані на послаблення здатності Росії виробляти ракети та безпілотники.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на спільному брифінгу з високим представником Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозефом Боррелем у Брюсселі.

"Чотири важливі рішення перебувають у стадії розробки. Пакет санкцій, про який згадав Жозеп, — ми цінуємо зусилля, що продовжуються. Я хотів би підкреслити один конкретний елемент цієї пропозиції про санкції, а саме — заходи, спрямовані на придушення здатності Росії виробляти ракети і безпілотники. Деякі з цих заходів уже включені в пакет, і ми з нетерпінням очікуємо на їх прийняття державами-членами", — сказав Кулеба.

Також, за його словами, очікується рішення щодо використання заморожених російських активів з метою відновлення України. До того ж Кулеба згадав про рішення щодо запуску нового українського фонду для забезпечення макрофінансової допомоги Україні.

"Але передусім — перше і головне — це, звісно ж, рішення про відкриття переговорів про вступ України до Європейського Союзу. І я можу підтвердити, що ми з Жозепом детально обговорювали це питання", — розповів міністр.

Дипломат додав, що триває робота з державами-членами над ухваленням цього рішення.

Нагадаємо, раніше група країн ЄС виступила за послаблення запропонованих заходів щодо боротьби з обходом санкцій проти Росії через треті країни. Зокрема, Європейська комісія запропонувала заборонити імпортерам перепродавати напівпровідники, які використовуються у РФ для виробництва зброї. Також пропонується внесення певної суми на спеціальний депозитний рахунок для дотримання цих вимог. Проте дипломатичні представники групи країн-членів ЄС не сприйняли такі ініціативи позитивно.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.11.2023 20:26