Фото: "Укрінформ"

Група країн ЄС виступила проти посилення боротьби з обходом санкцій проти РФ: подробиці

Група країн ЄС виступила за послаблення запропонованих заходів щодо боротьби з обходом санкцій проти Росії через треті країни.

Про це пише Bloomberg із посиланням на джерела.

Зокрема, Європейська комісія запропонувала заборонити імпортерам перепродавати напівпровідники, які використовуються у РФ для виробництва зброї. Також пропонується внесення певної суми на спеціальний депозитний рахунок для дотримання цих вимог. За даними агентства, у разі порушення цих вимог щонайменше половина цієї суми буде перерахована до трастового фонду для України, а контракти будуть розірвані. Експортери також будуть зобов'язані інформувати національні органи влади про будь-які порушення з боку компаній третіх країн.

Проте дипломатичні представники групи країн-членів ЄС цього тижня висловили кілька занепокоєнь щодо цих пропозицій, зокрема, засумнівавшись щодо їхньої законності. Сумніви виникли й щодо того, чи можна вимагати від імпортерів таких гарантій і умов.

Джерела видання зауважують, що країни також хочуть звузити сферу дії пропонованих правил і скоротити список товарів, на які поширюватимуться нові закони.

"Ці країни-члени також побоюються, що контрактні вимоги можуть поставити європейські компанії в невигідне конкурентне становище. Інші країни-члени, зокрема, країни Балтії, підтримують ці пропозиції", — наголосили джерела видання.

Нагадаємо, раніше Bloomberg повідомляв, що російські пропагандисти повернулися в Європу, попри запроваджені проти них санкції. Для своєї роботи рашисти використовують так звані сайти-дзеркала. Зокрема, зараз у Європі працюють swentr.site, назва якого є просто перевернутою задом наперед назвою "RT News". Його створили через три дні після запровадження європейських санкцій на початку російського вторгнення в Україну. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.11.2023 21:54