Денис Шмигаль. Фото: armyinform.com

Євросоюз надасть Україні 35 млрд євро від заморожених російських активів: прем'єр назвав терміни

Європейський Союз надасть Україні фінансову допомогу розміром 35 мільярдів євро з заморожених російських активів. Уряд очікує отримати ці кошти до кінця 2024 року.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання Кабінету міністрів 11 жовтня.

"Постійні представники держав-членів Європейського Союзу погодили надання Україні спеціальної фінансової допомоги на 35 мільярдів євро шляхом використання заморожених російських активів", — заявив він.

Шмигаль підкреслив, що "це велика перемога, над якою Україна працювала понад два роки".

"Я вдячний нашим європейським партнерам за це справедливе та сміливе рішення. Ми очікуємо, що Рада ЄС затвердить його вже найближчим часом", — зазначив прем'єр.

Кошти із заморожених активів РФ мають бути доступні для України вже наприкінці 2024 року. Це "дозволить уряду повною мірою профінансувати пріоритетні видатки вже спочатку 2025 фінансового року".

Раніше прем'єр повідомляв, що Україна повинна мати можливість, у разі необхідності, скористатися цими коштами для фінансування бюджету та для потреб Сил безпеки й оборони.

Нагадаємо, у липні Європейський Союз виділив перший транш на підтримку України, отриманий від заморожених російських активів. Йдеться про 1,5 мільярда євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 11.10.2024 17:40