Фото ілюстративне. Дональд Трамп. Джерело: соцмережа X

Євросоюз напрацьовує стратегію підтримки України на випадок перемоги Трампа на виборах у США, — ЗМІ

Спеціальна група Єврокомісії розпочала роботу над стратегією на випадок різкої зміни позиції США з питань вільної торгівлі та підтримки України. Таким чином у Європі готуються до можливого повернення Дональда Трампа в Білий дім.

Журналістський матеріал на цю тему опублікувало видання Financial Times. Троє обізнаних джерел повідомили медійникам, що також оцінюється вплив можливого президентства Камали Гарріс, тобто розпочалася підготовка до змін у політиці після виборів у США в листопаді.

"Йдеться про те, щоби з'ясувати, якими можуть бути наслідки в будь-якому випадку", — зазначив один зі співрозмовників видання.

Команду сформував офісом генерального секретаря Єврокомісії Ілзе Юхансоне, він охоплює невелику кількість чиновників, які представляють ключові директорати з торгівлі, конкуренції та зовнішніх відносин.

Брюссель занепокоєний, що Трамп може запровадити болючі тарифи на експорт ЄС, припинити підтримку України та примусити Київ до згоди з умовами Москви щодо припинення війни. Європейські союзники стурбовані погрозами Дональда Трампа вивести США з НАТО або підірвати положення про взаємну оборону для країн, які, на його думку, недостатньо витрачають на оборону.

Комітет ЄС планує активізувати роботу у вересні та розширити взаємодію з урядами країн-членів для оцінки потенційної вразливості Євросоюзу та способів пом'якшення негативних наслідків. Особливу увагу приділять розробленню планів комунікації на випадок серйозних змін у політиці США, таких як необхідність для платників податків ЄС збільшити внесок в оборону України.

Єврокомісія заявила про підготовку до виборів у США та розглядає всі можливі сценарії, підтверджуючи прихильність до тісного партнерства зі США. Міністерство закордонних справ Німеччини теж створило аналогічну групу для підготовки до можливого другого президентства Трампа.

На тлі виборів у США високопосадовці ЄС намагаються налагодити контакти з людьми, близькими до Камали Гарріс і Дональда Трампа, включно з колишнім економічним радником Майком Пайлом і радником із національної безпеки Філом Гордоном.

Для Брюсселя президентство Гарріс не обов'язково означатиме повну спадкоємність із Байденом, особливо в питанні допомоги Україні. Обіцянки Трампа негайно припинити війну можуть вплинути на громадську думку в США про конфлікт, навіть якщо він програє вибори. Основне питання для ЄС полягає в тому, що повернення Трампа може означати для економіки Європи.

Нагадаємо, наприкінці липня президент Володимир Зеленський заявив під час інтерв'ю суспільному японському мовнику NHK, що якщо кандидат у президенти США Дональд Трамп хоче щось дізнатися про Україну, то він може приїхати сюди та "переконатися про все на власні очі".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.08.2024 10:15