Фото: КОВА

Євросоюз розпочав юридичний процес проти Угорщини через закон "про захист суверенітету"

Єврокомісія вирішила розпочати юридичну процедуру проти Угорщини, через закон "про захист суверенітету". Норми цього документу порушують низку фундаментальних цінностей ЄС, включаючи демократію та право на справедливий судовий розгляд.

Про це повідомила прес-служба Європейської комісії.

Європейська комісія 7 лютого надіслала лист Будапешту з офіційним повідомленням. Це є першим кроком ЄС, який може призвести до судового позову.

"Сьогодні Європейська комісія вирішила відкрити процедуру порушення, надіславши Угорщині лист з офіційним повідомленням про порушення законодавства ЄС. Це рішення слідує за ретельною оцінкою Комісією нового закону про захист національного суверенітету, який був ухвалений парламентом Угорщини 12 грудня 2023 року та діє з 22 грудня 2023 року", — йдеться у документі.

Угорщина має два місяці, щоб відповісти на лист з офіційним повідомленням. Якщо Будапешт не розгляне скарги, викладені в листі, Єврокомісія може вирішити надіслати офіційний запит про дотримання законодавства ЄС, як наступний крок у процедурі.

Що передбачає закон Угорщини "про захист національного суверенітету"

Парламент Угорщини 12 грудня ухвалив закон про "захист національного суверенітету". Згідно із законом, в країні каратиметься заборонене іноземне фінансування партій або груп, які балотуються на виборах, до трьох років позбавлення волі. Окрім цього, закон дозволяє "управлінню із захисту суверенітету" вимагати надання конфіденційних даних та особистої інформації від будь-кого без здійснення належного нагляду.

Варто зазначити, що угорські громадські організації виступали проти закону, назвавши його таким, що дозволяє угорській владі фактично переслідувати будь-кого за інакодумство. Своєю чергою у Раді Європи заявили, що ідея Угорщини створити "офіс захисту суверенітету" становить загрозу для демократичних свобод та прав людини.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відреагував на рішення Європейського союзу щодо виділення Україні 50 мільярдів доларів допомоги. Він вирішив подати це за власну перемогу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 07.02.2024 16:10