Фото: СБУ

За хабарі дозволяв ухилянтам виїжджати за кордон: СБУ та НАБУ викрили суддю на Одещині

Служба безпеки спільно з Національним антикорупційним бюро ліквідували масштабну корупційну схему у Білгород-Дністровському міськрайонному суді Одеської області. За 3,5 тисячі доларів у суді приймалися рішення, які дозволяли чоловікам призовного віку уникнути мобілізації та виїхати за кордон.

Про це повідомляє прес-служба СБУ. За даними відомства, до оборудки причетні співробітники суду та посередники.

Слідство встановило, що злочинний механізм діяв із середини квітня 2022 року. За цей період фігуранти встигли "оформити" понад тисячу рішень на користь військовозобов'язаних.

Суть схеми

Злочинна схема полягала у тому, що за неправомірну вигоду у суді приймалися рішення, які фіктивно визначали місце проживання неповнолітніх дітей за чоловіками. Це давало право призовникам ухилитися від мобілізації, а також виїхати за кордон.  

Для реалізації "схеми" фігуранти залучили адвоката, який займався пошуком клієнтів, а також виступав у ролі посередника для зустрічі з ними та передачі неправомірної вигоди.

"Щоб знайти ухилянтів, фігуранти розміщували відповідні оголошення у соцмережах Instagram  та Facebook", — йдеться у повідомленні.

Покарання для зловмисників

За даними відомства, СБУ та НАБУ задокументували на отриманні неправомірної вигоди одного із суддів. Наразі йому повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Наразі триває розслідування для встановлення обставин злочину та притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до незаконної діяльності. Санкція статті передбачає до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Раніше повідомлялось, що Служба безпеки України ліквідувала три нові схеми ухилянтів у різних регіонах нашої держави. Серед організаторів виявився колишній радник глави адміністрації Віктора Януковича.

Нагадаємо, на початку грудня Служба безпеки України заблокувала ще три канали незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку. Затримано керівника районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.01.2024 17:38