Руслан Стефанчук. Джерело: "Укрінформ"

Зауваження до законопроекту про мобілізацію: Стефанчук розповів, що не влаштувало нардепів

Обмеження конституційних прав громадян, залучення до війська інвалідів третьої групи, прийнятність "електронного розв'язання питань" обліку військовозобов'язаних — свої зауваження щодо цих та інших пунктів Верховна Рада передала Кабінету міністрів. Вони стосуються "мобілізаційного" законопроекту.

Про це розповів голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук заявив в інтерв’ю "Укрінформу".

"Відповідний законопроект відкликано не просто так. Парламент України впродовж тривалого часу дуже уважно вивчав цей документ, проводив дискусії. За результатами загального обговорення, яке проходило в закритому режимі на рівні, висловили низку пропозицій і зауважень до цього проекту", — зазначив Стефанчук.

Згодом, за його словами, цю дискусію перенесли на рівень Погоджувальної ради, яка теж відбулася в закритому режимі. Він зазначив, що під час відповідної зустрічі президія парламенту, і представники фракцій мали можливість обмінятися думками щодо оновлення мобілізаційної політики з військовим керівництвом держави.

"Я чітко розумію, що завдання військових — отримувати успіхи на фронті, а завдання політиків — формувати політичні та юридичні механізми. Проте над регулюванням таких важливих і чутливих процесів, як мобілізація, необхідно працювати разом. Ми почули військових, військові почули нас, далі працюємо над формуванням правильного мобілізаційного правового механізму", — наголосив спікер українського парламенту.

Стефанчук зауважив, що Кабінет міністрів відкликав відповідну законодавчу ініціативу, а парламент передав свої зауваження.

"Основні, які можу назвати, — це питання обмеження конституційних прав громадян, залученості до війська інвалідів третьої групи, доцільності та прийнятності електронного розв'язання питань, пов'язаних з обліком військовозобов'язаних, а також низки соціальних гарантій для військовослужбовців", — розповів голова Верховної Ради.

Стефанчук додав, що конкретні терміни подачі доопрацьованого документа не обговорювалися.

"Адже для нас важливий не термін, для нас важлива якість правового матеріалу, який надходить до Верховної Ради. Як тільки він буде готовий, ми знову розпочнемо предметний розгляд", — констатував спікер українського парламенту.

Водночас він запевнив, що парламент обов’язково вивчатиме доопрацьований урядом законопроект на відповідність конституційним принципам, правам і свободам людини та громадянина, а також на адаптацію до умов воєнного стану.

Нагадаємо, заступниця міністра оборони Наталія Калмикова заявила нещодавно, що Кабінет міністрів може внести у Верховну Раду законопроект про мобілізацію найближчим часом. Найімовірніше, це станеться за декілька тижнів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.01.2024 16:18