Фото: сайт президента

Зеленський анонсував важливі рішення для передової: що зміниться (відео)

Під час вечірнього відеозвернення 9 січня президент Володимир Зеленський наголосив, що логістичні процеси у війську мають стати швидшими. Також вирішуються питання щодо виробництва Україною зброї та боєприпасів.

Текст звернення з'явився на сайті президента.

Засідання Ставки

За словами Зеленського, сьогодні було особливе засідання Ставки — за безпосередньої, очної участі всіх основних командувачів і керівників операцій.

"Разом із Головкомом, Генштабом, Міноборони, Мінстратегпромом, Мінцифри детально проаналізували забезпечення снарядами та дронами. Розподіл між бригадами та підрозділами. Щоденні потреби. Фактичні витрати. Головне – уся логістика має стати швидшою. Обговорили також відкриття нових ліній виробництва зброї та боєприпасів в Україні — на наших підприємствах та разом із партнерами", — сказав глава держави.

Зеленський заявив, що були розглянуті питання постачання, якого Україна очікує цьогоріч. 

"Попри всю наявну проблематику у світі наш акуратний, чіткий підхід до кожної потреби, до кожної можливості здатен забезпечити Сили оборони всім необхідним. Ми бачимо, як реалізувати українські пріоритети цього року: що для цього потрібно, хто для цього потрібен та які сигнали можуть спрацювати", — наголосив президент.

За словами Зеленського, окремо й детально проаналізували роботу Повітряних сил та усіх захисників неба, а саме результати збиття російських ракет і дронів. 

"Те, що вдалося. Те, що має вдаватися. Продовжуємо працювати й з усіма партнерами, щоб посилити нашу ППО. І водночас — щоб посилити тиск на Росію. Санкції світу, безумовно, працюють. І працюють непогано. Є чіткі свідчення гальмування російської "оборонки". Але, щоб результат санкцій був стовідсотковий, так само на сто відсотків мають бути перекриті й схеми обходу санкцій. А також потрібні нові глобальні кроки проти тих, хто продовжує допомагати Росії. Кожен у світі знає цей невеликий перелік спільників тероризму. Будемо говорити щодо цього з партнерами додатково", — сказав очільник держави.

Дипломатичний фронт

Зеленський повідомив, що сьогодні провів уже три телефонні розмови з лідерами трьох держав: президентом Румунії, президентом Польщі, прем’єр-міністром Бельгії.

"Я подякував Румунії за той рівень співпраці, який уже досягнутий. Ми маємо надзвичайно хороші результати та в Дунайському регіоні, і в чорноморській співпраці, і загалом у взаємодії між нами. Цінуємо підтримку Румунією нашого руху у Євросоюз. Точно маємо потенціал, щоб збільшити транскордонну взаємодію, зокрема в трикутнику Україна — Румунія — Молдова. Обговорили з президентом Йоханнісом сьогодні й деякі перспективні питання щодо оборони – те, як можемо разом зміцнити позиції. Зокрема, обговорили підготовку наших пілотів F-16", — сказав Зеленський.

Він зауважив, що хороша розмова була з президентом Польщі

"Я вдячний Польщі за незмінну допомогу Україні в питаннях про наш вступ у Євросоюз. Хоч би що відбувалося, стратегічно ми працюємо все ж разом у Європі. Сьогодні обговорили, зокрема, нашу взаємодію в питаннях роботи з НАТО — Україна має стати членом Альянсу. Поінформував Президента Дуду щодо ситуації на фронті, а також про російські удари, що тривають, і наш захист, наші потреби. Зокрема, потреби в підтримці. Я ціную слова Президента Дуди про єдність, яка нам так необхідна", — наголосив глава держави.

Також у Зеленського була важлива розмова і з главою уряду Бельгії

"Зараз Бельгія розпочала своє головування у Раді Євросоюзу, і я вдячний за те, що підтримка України та міжнародного права є одним із пріоритетів бельгійського головування. Ми разом із Бельгією досягли деяких справді проривних речей, зокрема щодо використання російських активів для підтримки України", — йдеться у заяві президента.

Зеленський підкреслив, що це один із тих прикладів, коли бельгійське лідерство має глобальне значення. 

"Я вдячний і за підтримку санкцій проти Росії, а також за чітку підтримку нашої євроінтеграції. За цей рік ми можемо значно просунутись і в питанні щодо переговорів про вступ з Україною, і в питанні щодо більш рішучого ставлення світу до російських активів. Агресор повинен платити за те, що він накоїв. І це справедливо", — наголосив президент.

Також Володимир Зеленський торкнувся теми української Формули миру.

"Звичайно, з усіма лідерами говорив і про нашу роботу щодо Формули миру – вже скоро зустріч радників у Давосі. Працюємо, щоб вона була і достатньо представницькою, і змістовною також. Це нам вдається, і я дякую всім, хто допомагає!" — додав президент України.

Нагадаємо, 9 січня міністр оборони Рустем Умєров разом з головнокомандувачем Збройних сил України генералом Валерієм Залужним і начальником Генерального штабу генерал-лейтенантом Сергієм Шапталою відвідали позиції Сил оборони в районі Куп'янська.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.01.2024 20:38