Зузана Чапутова та Володимир Зеленський. Джерело: president.gov.ua

Зеленський поспілкувався з Чапутовою: про що розмовляли український лідер і президентка Словаччини

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президенткою Словаччини Зузаною Чапутовою. Він подякував за високу оцінку українського прогресу щодо початку переговорів із Євросоюзом про вступ.

Про це Володимир Зеленський написав у своєму Telegram-каналі.

"Також відзначив участь представника Словаччини в зустрічі радників щодо імплементації "Формули миру", — зазначив він.

Український президент також повідомив, що вони разом із Зузаною Чапутовою обговорили виклики, які стоять перед Україною стосовно енергетичної безпеки цієї зими.

Окрім того, під час розмови Володимир Зеленський і Зузана Чапутова торкнулися теми продовження українсько-словацької співпраці на економічному треку.

На початку жовтня Чапутова зробила заяву щодо пакета підтримки Україні, надання якого відтермінували через перемогу на парламентських виборах проросійської партії. Словацька лідерка спростувала заяви про припинення військової допомоги. Щоправда, президента наголосила, що в цьому питанні результати виборів потрібно поважати. Чапутова спростувала заяви про те, що вона виступатиме проти плану Міноборони надати черговий пакет військової допомоги Україні. За її словами, Словаччина продовжує підтримувати українських військових в межах можливостей.

Вибори у Словаччині: що відомо

У суботу, 30 вересня, у Словаччині пройшли дострокові парламентські вибори. Прогнозували, що від них залежатиме, чи продовжиться підтримка України цією країною.

Найбільше голосів виборців — понад 20% — отримала проросійська соціал-демократична партія Smer-SD колишнього премʼєр-міністра Роберта Фіцо, який виступав за припинення військової допомоги Україні. У неділю Фіцо заявив, що позиція його політичної сили не змінилася — "військової допомоги Україні не буде".

Захід стурбований позицією Фіцо щодо України. Зокрема, він сказав, що якби став прем’єр-міністром, Словаччина "не надсилатиме ще одну партію боєприпасів". Він також виступає проти вступу України в НАТО. Політолог і президент Інституту суспільних зв’язків Григорій Месежников вважає, що Фіцо намагається презентувати своє ставлення до Росії як "мирну" ініціативу.

Представник Європейського Союзу із зовнішньої політики Жозеп Боррель відреагував на вибори у Словаччині. Він відмовився коментувати результати голосування, але наголосив, що до цього моменту від початку повномасштабної війни всі країни-члени ЄС демонстрували єдність у підтримці України.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що взимку Словаччина допоможе Україні гуманітарною допомогою та розмінуванням територій. Зокрема, за словами міністра закордонних справ Словаччини Юрая Бланара, країна профінансує виробництво двох машин розмінування Bozena IV.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.11.2023 17:01