Фото: Офіс президента

Зеленський провів розмову із прем’єркою Естонії Каллас: обговорили зміцнення ППО та безпеку "зернового коридору"

У п'ятницю, 9 грудня, президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністеркою Естонії Каєю Каллас. Сторони обговорили важливість зміцнення української протиповітряної оборони.

Про це повідомив Офіс президента.

Гарант розповів очільниці естонського уряду про ранкові спроби Російської Федерації завдати ракетних ударів по цивільній інфраструктурі України та наголосив на важливості подальшого посилення української системи ППО.

Зеленський наголосив, що необхідно зміцнювати протиповітряну оборону у прифронтових містах: Харкові, Дніпрі, Запоріжжі та Херсоні, а також на Одещині — для захисту обласного центру та інфраструктури "зернового коридору".

Також президент поінформував Каю Каллас про невдалі спроби РФ перешкодити цивільному судноплавству в Чорному морі. Він підкреслив, що, попри всі зусилля агресора, після перезапуску альтернативного "зернового коридору" в Чорному морі ним уже пройшло понад сім мільйонів тонн вантажів.

Окрім цього, співрозмовники обговорили важливість збереження політичної та фінансової підтримки України з боку Європейського Союзу. Зокрема, Зеленський наголосив на необхідності єдності в питанні виділення Україні 50 мільярдів євро допомоги.

Очільник української держави та прем'єр-міністерка Естонії відзначили важливість ухвалення рішення Європейської ради щодо початку переговорів про вступ України до ЄС. Зокрема, Зеленський запевнив, що Україна зі свого боку виконує всі зобов’язання перед Євросоюзом для початку таких переговорів. 

Нагадаємо, Естонія узаконить конфіскацію російських активів для фінансування відновлення України. В уряді країни вже готові, першими серед країн Євросоюзу, схвалити відповідний законопроект та відправити його на затвердження парламенту.

Законопроект, над яким в Естонії працюють з грудня 2022 року, може торкнутися близько 35 мільйонів євро фінансових активів, що належать російським підприємствам. Міжнародний реєстр збитків Україні використовуватиметься як підстава для експропріації активів. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.12.2023 16:15