Фото: Офіс президента

Зеленський розповів, чому деякі країни НАТО не хочуть бачити Україну в Альянсі

Україна прагне доєднатися до Північноатлантичного альянсу навіть попри негативну позицію окремих країн. Окремі члени НАТО бояться реакції Російської Федерації.

Таку заяву зробив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю The Wall Street Journal.

"Я вважаю, що деякі країни НАТО так бояться Росію, що не готові бачити Україну в союзі. Якщо нас не бачать і не дадуть якийсь сигнал у Вільнюсі (на саміті НАТО, — ред.), я вважаю, Україні нема що робити на цьому саміті", — сказав президент.

Зеленський також наголосив, що Україна не хоче бути в Альянсі під час війни, але прагне приєднатися після перемоги. Президент заявив, що наша держава очікує потужного сигналу від НАТО.

"Скільки життів коштує одна фраза на Вільнюському саміті, скільки життів українців коштує фраза: "Україна буде в НАТО після цієї війни, після того, як буде безпечно". Скільки це коштує?" — додав глава держави.

Нагадаємо, Німеччина виступає проти приєднання України до Північноатлантичного альянсу під час війни з Росією. На порядку денному є прийняття до НАТО Швеції.

Своєю чергою генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна отримає можливість приєднатися до НАТО після перемоги у війні з Російською Федерацією. Члени Альянсу зараз підтримують нашу державу і будуть робити це й надалі.

Раніше Угорщина висловила ультиматум, що не підтримуватиме вступ України до ЄС та НАТО. Причина — "угорські школи на Закарпатті опинились у небезпеці". 

Також повідомлялось, що деякі держави-члени НАТО на саміті у Вільнюсі мають намір запропонувати Україні "дорожню карту" для вступу в Альянс. Проте, Сполучені Штати разом із Німеччиною та Угорщиною виступають проти такого розвитку подій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.06.2023 12:10