Виступ Зеленського на зустрічі лідерів G?. Джерело: president.gov.ua

Зеленський узяв участь у зустрічі лідерів країн G7: її ініціювала Італія

У суботу, 24 лютого, президент України Володимир Зеленський узяв участь у режимі відеоконференції в засіданні G7. У відеовключенні з Києва також були прем'єри Канади Джастін Трюдо й Італії Джорджа Мелоні та голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Вони прибули сьогодні в Україну з нагоди другої річниці повномасштабного вторгнення Росії.

Про це повідомив Офіс президента України. Окрему зустріч у форматі G7 плюс Україна ініціювала гостя з Італії Джорджа Мелоні. Зеленський від імені всіх українців подякував за життєво важливу підтримку нашої держави та людей.

"Ми розпочинали цей тиждень два роки тому, ще не знаючи, які випробування чекають на нас. Але зараз ми можемо чітко сказати, що нашого лідерства вистачить, щоби відновлювати безпеку. Коли провідні демократії світу справді рішучі, ця рішучість долає всі виклики", — сказав український президент.

Він подякував світовим лідерам за ці два роки, впродовж яких вони перебували разом з Україною.

"Ми вистояли проти ударів. Ми повертаємо своє та обов’язково змусимо путінську систему заплатити належну ціну за кожен прояв російського зла. Але маємо бути рішучими — саме так, як потрібно для нашого спільного успіху. Маємо бути принциповими — саме так, щоб справедливість перемогла. Маємо бути активними й невтомними — саме так, як потрібно, щоб захистити якомога більше людських життів. І маємо бути в єдності — саме так, як цього вимагає наша з вами перемога. Спільна перемога", — заявив Зеленський.

Окремо він подякував особисто Джорджі Мелоні за її лідерство та побажав Італії результативного головування в "Групі семи".

Зеленський також звернувся до президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, голови Європейської ради Шарля Мішеля, премʼєр-міністрів: Канади — Джастіна Трюдо, Великої Британії — Ріші Сунака, Японії — Фуміо Кішіди, канцлера Німеччини Олафа Шольца, президента США Джозефа Байдена та міністра закордонних справ Франції Стефана Сежурне та подякував їм за підтримку України.

"Дякую кожному з вас за ваше лідерство, небайдужість і за те, що світ справді у вас упевнений. Ви дуже добре знаєте все, що нам потрібно, щоби захистити наше небо, зміцнити нашу армію на суші. І ви знаєте все, що нам потрібно для підтримки та продовження нашого успіху в морі. І ви чудово знаєте, що все це нам потрібно вчасно, і ми розраховуємо на вас", — сказав український президент.

Своєю чергою, ініціаторка зустрічі Мелоні зазначила, що два роки тому, коли Росія шокувала світ повномасштабним вторгненням, Володимир Путін мав на меті змусити Україну капітулювати за декілька днів. Але, за її словами, він не врахував двох чинників: стійкості українців та єдності Заходу.

"Це — два елементи, які зробили його план провальним. І я думаю, що ми маємо зробити набагато більше, щоб перемога була наша — перемога України, а не Росії", — наголосила вона.

Прем'єрка Італії додала, що в Україні нині вирішується, чи ґрунтуватиметься майбутнє світу на нормах міжнародного права, Статуту ООН.

"Тому ми тут і продовжуватимемо надавати Україні всю необхідну допомогу стільки, скільки буде потрібно. Україна майбутнього має бути мирною, вільною та процвітати", — наголосила Мелоні.

Нагадаємо, що сьогодні ж Україна й Італія узгодили угоду про гарантії безпеки. Підписання документа відбулося в другі роковини повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.02.2024 22:29