Прапори країн G7. Фото ілюстративне зі соцмереж

Країни "Великої сімки" озвучили спільну заяву щодо війни в Україні: в ній одразу декілька звернень до Росії

Країни G7 знову закликали Росію припинити агресію та вивести війська з України. Вони обіцяють вводить нові антиросійські санкції та продовжувати роботу над використанням російських активів для допомоги Україні.

Про це свідчить заява "Великої сімки" до других роковин повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

У заяві країни G7 пообіцяли продовжувати підтримувати право України на самооборону та підтверджувати відданість довгостроковій безпеці України, зокрема, шляхом укладення та виконання угод про гарантії безпеки.

Також у G7 закликали Росію "негайно припинити загарбницьку війну" та повністю вивести свої війська з міжнародно визнаної території України. Також в G7 обіцяють не визнавати російські "вибори".

"Ми ніколи не визнаємо ні минулих, ні майбутніх "виборів", проведених Росією на території України, ні їх результатів. Заявлений намір Росії провести голосування на президентських виборах в українських регіонах є кричущим порушенням суверенітету України", — йдеться в заяві.

Країни G7 також вводитимуть нові санкції, щоби послаблювати воєнну машину Росії, а також перешкоджати обходженню цих санкцій, зокрема, за допомогою третіх країн.

"Ми вживатимемо заходів проти суб’єктів із третіх країн, які матеріально підтримують війну Росії, у тому числі вводячи додаткові заходи щодо організацій у третіх країнах, де це доцільно. Ми закликаємо фінансові установи утримуватися від підтримки російської військової машини, і ми вживатимемо відповідних заходів відповідно до наших правових систем, щоби стримати таку поведінку", — наголошується в заяві.

Також у G7 пообіцяли продовжувати роботу над пошуком шляхів використання заморожених активів Росії на підтримку України. Водночас у "Великій сімці" запевнили, що ці активи будуть замороженими, доки Росія не заплатить за всю шкоду, завдану Україні.

"Ми просимо наших міністрів продовжити роботу та напередодні Апулійського саміту повідомити про всі можливі способи використання знерухомлених російських суверенних активів для підтримки України відповідно до наших відповідних правових систем і міжнародного права", — зазначили країни G7 у своїй заяві.

Нагадаємо, що, за словами прем'єр-міністра Бельгії Александера Де Кроо, його країна запланувала відкрити власні Офіси агенції розвитку. Вони працюватимуть у Києві та Харкові, займаючись питаннями відбудови України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.02.2024 21:34