Володимир Зеленський. Джерело: president.gov.ua

Зеленський ветував закон про звільнення з роботи за колабораціонізм

У четвер, 16 травня, президент Володимир Зеленський наклав вето на ухвалений парламентом законопроект, який міг би дозволити роботодавцю звільняти з роботи людину за колабораціонізм. Раніше на цьому наполягали правозахисники.

Законопроект повернуто на розгляд народних депутатів зі своїми пропозиціями. Про це свідчить картка документа на сайті Верховної Ради.

Раніше представники восьми правозахисних організацій в Україні закликали Зеленського накласти вето на цей документ, який дозволяє розірвати з працівником підприємства критичної інфраструктури трудовий договір за зв’язок з державою-агресором. За словами правозахисників, закон поширився не лише на працівників об’єктів критичної інфраструктури.

"Положення закону, ухваленого Верховною Радою України, створюють підстави для утисків та стигматизації людей, які, як і мільйони наших співгромадян, мають родичів і друзів серед мешканців тимчасово окупованих територій, внутрішньо переміщених осіб, людей, які виїхали за кордон у зв’язку зі збройною агресією Росії проти України й зареєстровані на тимчасово окупованій території", — вказано в заяві.

Верховна Рада 25 квітня ухвалила закон №7731 "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань".

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначено, що його розроблено з метою "врегулювання на законодавчому рівні трудових відносин для захисту національних інтересів України в умовах збройної агресії проти України".

Нагадаємо, сьогодні Зеленський під час традиційного вечірнього відео звернення заявив, що українські військові провели контрударні дії поблизу Вовчанська та в інших районах прикордоння Харківської області. Але обстріли та штурми від окупантів не припиняються, тому загрози в цьому регіоні залишаються.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.05.2024 21:20