На фото: Super Etendard. Джерело: "Вікіпедія"

Аргентина може передати Україні 5 військових літаків, — ЗМІ

Аргентинський уряд активно обговорює з Францією питання щодо передачі Україні літаків-штурмовиків Super Etendard. Наразі ці літаки перебувають у неробочому стані через ембарго, яке запровадила Велика Британія.

Як повідомляє видання Infobae, йдеться про надання п’яти бойових літаків Super Etendard, які виведені з експлуатації.

"Участь Франції є ключовою для подолання цієї геополітичної перешкоди, і канцлер Діана Мондіно та міністр оборони Луїс Петрі працювали тижнями над просуванням цього секретного кроку, який також передбачає участь Сполучених Штатів і НАТО", — наголошує видання.

Відомо, що ці винищувачі зберігаються на військово-повітряній базі Еспора в місті Пуерто-Бельграно. Літаки в неробочому стані, адже необхідні піропатрони, які відповідають за катапультацію пілота у випадку надзвичайної ситуації. 

Буенос-Айрес не має доступу до цих важливих для літака запчастин у зв'язку з ембарго, яке наклав Лондон. Зазначається, що відтоді, як літаки прибули в Аргентину, їх жодного разу не використовували. Франція має можливість обладнати ці літаки відсутніми піропатронами для катапультації пілота, щоб українські військові могли їх безпечно експлуатувати.

Що відомо про Super Etendard

Варто наголосити, що літак Super Etendard — це французька розробка. Надзвуковий палубний штурмовик розробили на базі літака Etendard IVM, а свій перший політ він здійснив ще у далекому 1974 році. Загалом французи збудували 85 таких літаків. Відомо, що цей штурмовик поставляли на експорт в Аргентину, а ще кілька машин недовгий час використовувала армія Іраку. З озброєння Франції ці літаки почали знімати у 2015 році. Париж планує замінити їх багатоцільовими винищувачами Dassault Rafale.

Нагадаємо, у червні президент Франції Еммануель Макрон заявив, що його країна планує надати Україні бойові літаки Mirage 2000. Їх планують доставити у межах військової допомоги.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 12.06.2024 16:26