Фото: poltavshchyna.in.ua

Зміна вартості електроенергії для бізнесу: якою буде ціна на світло

В Україні переглянули максимальну вартість електроенергії для бізнесу. Мінімальна ціна на ринку на добу наперед, а також на внутрішньодобовому ринку, буде знижена до 10 грн/МВт-год.

За відповідну постанову комісія проголосувала під час засідання 27 числа.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) погодила рішення підвищити з 30 червня 2023 року нові граничні ціни на електроенергію для бізнесу.

Якою буде ціна для бізнесу

В останній день червня на ринку на добу наперед і внутрішньодобовому ринку запроваджуються три рівні максимальних цін для часових слотів протягом доби:

  • для нічного періоду, з 00:00 до 07:00, верхня межа ціни на електроенергію для бізнесу зросте до 3000 грн/МВт-год;
  • для денних годин з 07:00 до 19:00, верхня межа ціни електроенергії для бізнесу зросте до 5000 грн/МВт-год;
  • для вечірнього піка споживання електроенергії, з 19:00 до 23:00, максимальна ціна зросте до 7 200 грн/МВт-год.

Водночас мінімальна ціна на ринку на добу наперед, а також на внутрішньодобовому ринку, буде знижена до 10 грн/МВт-год. На балансувальному ринку максимальна верхня ціна — 125 % від ціни на ринку на добу наперед, мінімальна гранична ціна 0,01 грн/МВт-год.

Нагадаємо, в Україні за рік зросла вартість комунальних послуг. У середньому підняття цін з 2022 року склала 4%. Найбільше здорожчав тариф на ремонт та утримання житла — на 20,6%.

Також повідомлялося, що в українців з'явилась можливість продавати електроенергію власної генерації. Відповідне рішення прийняла Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Влада вважає, що таке рішення сприятиме розширенню конкуренції на роздрібному ринку електричної енергії. Воно спрямоване на розвиток розподіленої генерації й забезпечення проведення зеленої трансформації енергетики.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.06.2023 18:55