Олександр Сирський. Джерело: Telegram-канал головнокомандувача ЗСУ

ЗСУ могли досягнути більшого під час Харківського наступу: Сирський розповів, чого не вистачило

Збройні сили України не змогли досягнути більшого успіху під час Харківського наступу, тому що не вистачило ресурсів. Відсутність ресурсів і необхідної кількості боєприпасів дозволила росіянам організувати належну оборону.

Про це розповів головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський в інтерв’ю "Укрінформу".

"Ми дуже вдячні нашим західним союзникам, країнам НАТО, Євросоюзу й іншим партнерам за підтримку. Без такої підтримки, без постачання зброї, боєприпасів, засобів ППО, важкої техніки нам було би набагато важче воювати з підступним і потужним ворогом. Ми були би ще більш вдячні, якби ця допомога надходила швидше та в достатній кількості", — зазначив він.

Сирський навів приклад Харківського наступу, коли після успіхів ЗСУ окупанти згодом змогли глибоко закопатися в землю на Півдні України, у Запорізькій області, і штурм цих позицій без ефективної підтримки з повітря вартував би людських втрат і втрат техніки.

За його словами, в останньому випадку — в Авдіївці — українські підрозділи могли би зберегти ці позиції за наявності належної кількості насамперед засобів ППО й артилерійських снарядів.

"Це — не претензія, а констатація факту. Я вірю, що наші союзники вже усвідомили, з ким мають справу в Росії, і дуже хотіли би бачити наш успіх у боротьбі з ворогом. Нам не вистачає зброї, все інше ми спроможні зробити самі. Ми вдячні нашим партнерам за кожен снаряд, за кожну тонну пального. Але для ефективного планування операцій нам потрібна передбачуваність такого постачання", — наголосив головнокомандувач ЗСУ.

Він акцентував, що тепер Сили оборони виконують завдання на всій величезній лінії фронту фактично за нестачі озброєння та боєприпасів. У цих умовах перехід до стратегічної оборони є логічним рішенням.

"Але настільки ж логічним є і зворотне: якщо Захід, як заявляє, надасть Україні все, що потребують її Збройні сили, це дасть змогу відкинути ворога, скільки би людей не мобілізовувала Росія, і нарешті завершити цю війну воєнною перемогою над противником", — підсумував Олександр Сирський.

Нагадаємо, головнокомандувач ЗСУ також заявив, що українське військове керівництво відвело сили з Авдіївки, бо ворог мав суттєву перевагу в штурмових підрозділах. Через постійні бомбардування керованими авіабомбами цілісність оборони порушилася, що дало можливість противнику поступово просуватися вперед.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.03.2024 13:58