Аналітики про візит в Україну лідерів Британії, Польщі, Туреччини та Нідерландів

02 ЛЮТОГО 2022 11:51

1 лютого, до Києва прибули прем'єр-міністри Великої Британії та Польщі. Вже наступного дня – візит голови уряду Нідерландів, і цього ж тижня – президента Туреччини. Не лише країни Заходу, а світ загалом почав відчувати військову загрозу з боку Росії, тому в Україну приїжджають представники держав, які зацікавлені мати надійного партнера у Східній Європі та йти далі заяв у протистоянні планам Кремля, зауважують аналітики.

Повідомляє TrueUA, з посиланням на Радіо Свобода.

Кремль розраховував на відсутність уваги до України – Олещук

Альянс між Великою Британією, Польщею, як і загалом підтримка країнами світу не скасовує загроз для України з боку Росії, але може відкласти спроби реалізації цілей Москви на невизначене майбутнє, зазначає у коментарі Радіо Свобода експерт з міжнародних відносин Петро Олещук.

На його думку, в нинішній ескалації Кремль розраховував реалізувати свою геополітичну мету в умовах відсутності загальної уваги, як це було у 2014 році, коли партнери України не пішли далі висловлення занепокоєння. Нині щільність графіку візитів лідерів країн до Києва свідчить, що вони готові до більшого, зауважує аналітик. Він також припускає, що до союзу Британії, Польщі та України може приєднатися і Туреччина.

«Це ставить Росію в ситуацію, в якій їй досить важко наважитися на подальшу ескалацію. Гадаю, Росія розраховувала на іншу реакцію. Росія не готова кидати усьому світу виклик.

Ми бачимо надання все більш матеріальних обрисів тієї лінії, про яку нещодавно почали говорити дипломати різних країн, тобто про формат своєрідного союзу, ще не зовсім зрозуміло, в якому саме вигляді, між Великою Британією, Польщею та Україною. Як потенційного ще одного учасника такого альянсу, згадують і Туреччину. Тому досить показово, що лідери цих країн мають бажання відвідати Україну. Ці візити, це вже своєрідна дипломатична декларація того, що в рамках підтримки України ці держави можуть йти далі заяв.

Вочевидь вони підтримують Україну не просто так, вони розраховують отримати надійного партнера у Східній Європі. Стара система союзництва переформатовується. Починається формування більш дієвих, більш локальних альянсів. До цієї системи альянсів може потрапити і Україна. Тому в розмовах про співпрацю з Великою Британією, Польщею та Туреччиною є потенціал для оформлення у щось більш матеріальне і конкретне», – каже Олещук.

Важливим і показовим у сенсі зміни глобального сприйняття протистояння України Росії має бути і візит прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, додає Петро Олещук. За його словами, ця країна стає все більш прихильною до позицій США та Великої Британії стосовно російсько-українського конфлікту.

Світ сигналізує про готовність втрутитися – Сушко

Більше того, політикум Нідерландів нині переживає певну еволюцію поглядів і може припинити свої виступи проти надання Україні зброї, зазначив у коментарі Радіо Свобода політолог-міжнародник Олександр Сушко.

За його словами, не лише Захід, а світ загалом відчув загрозу того, що Росія може перетворитися на військову загрозу не лише для сусідів по суходолу, а й для більш далеких країн. Аналітик припускає, що саме цим зумовлена зацікавленість Україною з боку президента Туреччини Реджепа Ердогана.

«Ми маємо безпрецедентну дипломатичну увагу. Можемо трактувати її як визнання великої важливості тієї проблеми, яку проявив цей момент кризи. Тобто, з одного боку, це визнання важливості України, а з іншого боку, цей випадок з конфліктом навколо України виявив певні глобальні проблеми, значущість яких виходить за межі майбутнього однієї лише країни. Це усвідомлюється дедалі більше лідерами провідних країн світу. Усвідомлення того, що коли цілі Путіна будуть досягнуті, то це такою мірою підірве існуючий світовий порядок, що це загрожуватиме базовим інтересам країн світу. Відповідно, світ сигналізує про готовність втрутитися і не допустити найгірших сценаріїв», – наголошує Сушко.

Путін довів, що не йдеться про громадянську війну – Хара

Еволюція сприйняття у світі дій Москви не відбулася б без зусиль української дипломатії, водночас увагу до України та мотивацію їй допомагати підвищила сама Росія агресивною політикою та накопиченням військ на своїх західних кордонах, зауважує у коментарі Радіо Свобода, експерт з питань зовнішньої політики Олександр Хара.

«Непритомний сусід погрожує нам знищенням нашої державності, але все чого домігся Путін – він агресивною риторикою і підкріпленням цієї риторики зброєю на кордонах України довів, що йдеться не про якусь громадянську війну, чи конфлікт на периферії Європи, а про наступ на європейську систему безпеки. Цим і пояснюються ті увага та підтримка, яку ми отримуємо, зокрема ініціативи низки країн щодо надання Україні зброї. Все це відповіді на загрози з боку Росії та підтримка України.

Останні кілька тижнів були надзвичайно позитивними, коли ми озвучували, що Україна є східним аванпостом західної цивілізації і ми воюємо за демократію та верховенство права. Озвучена британсько-польсько-українська ініціатива – це гарна ідея нашої дипломатії, оскільки компенсує неможливість на даний час вступу України у ЄС та НАТО, а також компенсує іноді не дуже об’єктивне ставлення до нас з боку старої Європи», – каже Хара.

Найближчим часом Україна, Польща та Велика Британія планують підписати офіційний документ про створення нового регіонального союзу з посилення регіональної безпеки.

Фото з мережі інтернет.

Також читайте: Державний бюджет на 2022 рік у січні виконано з профіцитом

Політика, 02.02.2022 11:51