Джо Байден. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Байден просить Конгрес продовжити термін використання фінансової допомоги для України: про яку суму йдеться

Повноваження "президентських списань" для надання зброї Україні хочуть продовжити до 2025 року. Це необхідно, аби залишкові 5,8 мільярда доларів залишалися доступними й після закінчення фінансового року 30 вересня.

Про це повідомило видання The Hill. Задля цього адміністрація Джо Байдена спрямувала запит до Конгресу США.

Білий дім просить, щоби продовження повноважень включили до відповідної резолюції з винятками, яку запропонував спікер Палати представників Майк Джонсон. За нинішніх юридичних умов ці 5,8 мільярда доларів "згорять", якщо їх не використати до закінчення вересня.

"У нас залишилося 5,9 мільярда доларів для України за механізмом Presidential Drawdown Authority (надання зброї із запасів армії США). Уся ця сума, за винятком 100 мільйонів, має бути використана до закінчення фінансового року. Міноборони продовжить надавати Україні пакети допомоги за цим механізмом у близькому майбутньому та працює з Конгресом, щоби продовжити дію PDA і після завершення фінансового року", — прокоментував виданню речник Пентагону Пет Райдер.

Помічник одного з членів Конгресу прокоментував The Hill, що в разі невдачі з продовженням терміну використання коштів Білий дім може оголосити мега-пакет допомоги на цю суму до 1 жовтня, а потім поступово надсилати це озброєння невеликими партіями у наступні місяці. Проте це вважають гіршим варіантом, аніж отримати продовження.

Зокрема, можливі певні юридичні труднощі з виділенням допомоги одразу на всю суму — наприклад, деякі складові допомоги у цей момент можуть бути відсутні на складах, що стане формальною перешкодою.

Нагадаємо, що пізніше у вересні відбудеться зустріч українського й американського президентів Володимира Зеленського та Джо Байдена. Під час перемовин вони обговорять мирний план України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.09.2024 15:37