Фото: соцмережа X Марін Ле Пен

Bloomberg: Ле Пен готується покинути свою групу в Європарламенті та об'єднатися з Орбаном

Представники французької політичної сили Марін Ле Пен ведуть переговори з іншими ультраправими групами в Європейському парламенті. Такі дії можуть призвести до відмови її партії від нинішньої політичної лінії та об'єднання зусиль з Віктором Орбаном з Угорщини.

Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на джерела.

За словами особи, яка безпосередньо брала участь у переговорах, члени групи Ле Пен "Ідентичність і демократія", яка була створена у 2019 році для представлення ультраправих та націоналістичних поглядів у блоці, планують зустрітися з союзниками по ЄС наступного дня після завершення виборів у Франції у ці вихідні, щоб обговорити майбутнє партії.

Декілька членів групи вже вирішують, чи приєднуватися до нового популістського альянсу, оголошеного цього тижня прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Відповідаючи на питання про можливий союз з Орбаном, Ле Пен заявила, що її партія розгляне варіанти після виборів. За словами людей, поінформованих про план, розпуск ID частково спрямований на подальше дистанціювання чинних членів від німецької партії AfD. Ця ультраправа партія була ключовим членом ID до початку цього року, коли її виключили після заяв чиновників AfD, де вони применшували воєнні злочини нацистів.

Для офіційного визнання групі потрібні члени як мінімум із семи країн. Серед партій, які висловили зацікавленість у приєднанні до групи Орбана, що зароджується, створеної націоналістами з Австрії та Чехії, — партія "Ліга" Маттео Сальвіні та саме "Національне об'єднання" Ле Пен, за словами людей, знайомих з цим питанням.

Рішення Сальвіні публічно підтримати Орбана виникло одразу після того, як прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні як партнер по коаліції, так і політичний опонент виступила за більше визнання в майбутніх вищих призначеннях у Брюсселі. Обидва політики очолюють дві ультраправі партії, які належать до різних груп у Європарламенті.

Чи вирішать лідери партії зрештою приєднатися до Орбана, який перебуває у Києві з державним візитом, залежатиме від результатів виборів у Франції, які можуть вплинути на те, чи розпустить Ле Пен ID. Якщо французькі політики вирішать приєднатися до Орбана, багато інших наслідують їхній приклад, запевняють люди, знайомі з ситуацією.

І Орбан, і Сальвіні заявили, що впевнені, що їхній новий альянс стане третім за величиною в Європарламенті. Якщо це станеться, це означатиме велику перемогу для ультраправого лідера Угорщини, який прагне зміцнити свій вплив у блоці. Група Орбана, "Патріоти Європи", хоче проводити ультраправу популістську програму, яка включає плани щодо обмеження впливу Європейського союзу в національній політиці, повернення влади державам-членам та обмеження імміграції до блоку.

Ле Пен відмахнулася від критики, що вона уникає викладу парламентських планів ЄС перед голосуванням у Франції через побоювання, що вони можуть вважатися надто дружніми щодо Росії. Звинувачення в тому, що вона підтримує Росію, сказала вона, "як завжди брехливі".

Раніше лідерка французьких ультраправих Марін Ле Пен припустила значні розбіжності щодо підтримки України в разі перемоги на парламентських виборах. Це відбуватиметься за умови співіснування президента Еммануеля Макрона й уряду, який очолить лідер її списку Жордан Барделла.

Нагадаємо, раніше в червні стало відомо, що якщо внаслідок дострокових виборів до влади у Франції прийде партія "Національне об’єднання", президент Еммануель Макрон усе одно виключає дострокове складання своїх повноважень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 03.07.2024 21:29